Resultatet från WordPress-undersökningen 2019 är släppta

Vad tycker folk om blockredigeraren egentligen?

Foto: Lukas Blazek

Varje år (nåja, nästan – 2018 blev det ingen) görs en undersökning om WordPress och vad användarna tycker om systemet. Årets undersökning är just släppt och tar några minuter att svara på, så tyck gärna till här. Fler behöver verkligen tycka till, för förra året var det blott 6 203 personer som slutförde undersökningen. Det är larvigt lågt, inte minst med tanke på att WordPress är världens största CMS, men också jämfört med tidigare år – 2017 var det 16 245 personer som svarade, och 2015 hela 45 995 stycken! Betydligt mer rimligt.

Så vad kan vi lära oss av 2019 års undersökning då?

Först och främst, lite information om de som svarat. Majoriteten kom från Europa, hela 62% jämfört med 10% från Nordamerika, vilket är ironiskt med tanke på hur USA-inriktade WordPress-ledningen ofta är. Det är främst professionella (på någon nivå) som svarat, drygt 60%. Hela 82% av dem vill använda WordPress för nästa projekt. Därför är det knappast förvånande att 83% är nöjda med WordPress, 11% varken eller, och 6% missnöjda.

Så används WordPress

Bland de som identifierar sig som professionella användare (dvs. frilansare och byråer) så använder 76% WordPress som ett CMS, och blott 3% använder WordPress för att blogga. Motsvarande siffra för bloggande hos vanliga användare ligger på 46%, vilket betyder att fler än hälften av dessa använder WordPress som ett CMS och/eller för ehandel. Bloggande är fortsatt på nedgång i WordPress-världen.

Blockredigeraren är inte direkt älskad av alla ännu. 53% använder fortfarande Classic Editor, men 39% av de som faktiskt förlitar sig på blockredigeraren vet i alla fall att det kommer nya block… Motsvarande hos vanliga användare är 44% på Classic Editor, 36% på blockredigeraren, och 20% som inte vet vilken redigerare de använder, möjligen för att de enbart använt den befintliga, vilket är blockredigeraren.

Topptillägg

Svarande fick välja tre tillägg från en lista på de 20 mest populära tilläggen, vilket ledde till följande topplista på tillägg.

  1. Yoast SEO
  2. Contact Form 7
  3. Classic Editor
  4. WooCommerce
  5. Akismet
  6. Elementor Page Builder
  7. WordFence Security
  8. All in One SEO Pack
  9. WP Super Cache
  10. Jetpack

Automatiska uppdateringar oroar

Färre älskar automatiska uppdateringar än förr, ner från 41% (2015) till 35%. Blott 15% (ner från 24%) vill se automatiska uppdateringar av stora WordPress-versioner, en funktion som kommer i WordPress 5.6. Faktum är att alla positiva svar på frågor kring automatiska uppdateringar har gått ned. Däremot är 27% oroliga över automatiska uppdateringar, vilket är en oroande hög siffra. Å andra sidan, det blir ju fel ibland…


Det här är bara ett axplock ur en 164 sidor lång rapport. Du kan se hela som Google Slides här, om du är intresserad.

Smolket i bägaren, förutom att blockredigeraren inte alls är allas älskling riktigt ännu, är förstås att dryga 6 000 svar är på tok för lite när det gäller en plattform som WordPress. Så se till att svara på årets undersökning så att vi kan lära oss lite mer, okej?

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning