En vanlig källa till förvirring bland nya WordPress-användare är att WordPress.com och WordPress.org är två olika saker. Dels har du ju WordPress som du installerar själv efter att ha laddat ned mjukvaran från wordpress.org, och dels har du tjänsten WordPress.com.

Vilka är egentligen skillnaderna mellan de två? Vilka för- och nackdelar har respektive alternativ? Vilket alternativ passar bäst för dig?

Syftet med den här sidan är att besvara de frågorna, och att hjälpa dig hitta rätt när du ska skapa en WordPress-webbplats.

Funktioner ↓
wordpress-org-image
wordpress-com-image
premiumtillval

Kostnad

wordpress-org-image

Kräver webbhotell

För att använda WordPress nedladdat från wordpress.org behöver du ett webbhotell och ett domännamn, vilket kostar allt från några hundralappar om året till tusentals kronor per månad.

wordpress-com-image

Kräver inte webbhotell

WordPress.com fungerar som ett gratis webbhotell för din webbplats, och tjänar pengar på försäljning av tillvalstjänster. Det kostar inget att komma igång.

premiumtillval på .com

Domännamn

Om du vill ha ett eget domännamn (som t.ex. wpse.se) så måste du köpa ett premiumpaket, vilket kostar från 30 kr i månaden och faktureras årsvis.

Temasupport

wordpress-org-image

Tillgång till teman

Du kan använda gratis, betalda och egna teman. Du har dessutom möjlighet att anpassa eller ändra vad du vill på sajten.

wordpress-com-image

Begränsad tillgång till teman

WordPress.com tillhandahåller ett begränsat antal gratisteman. Du har ingen möjlighet att anpassa eller ändra något i temats kod.

premiumtillval på .com

Anpassade val

Betalande användare med Premium-paketet eller högre har tillgång till avancerad designanpassning med CSS och kan välja från ett utbud av premiumteman. Användare med Business-paketet kan ladda upp tredjeparts-teman.

Tillägg

wordpress-org-image

Alla tillägg tillåtna

Har du en egeninstallerad version av WordPress är alla tillägg tillåtna. Du kan ladda upp gratis, betalda eller egna tillägg.

wordpress-com-image

Inga tillägg tillåtna

WordPress.com låter dig inte lägga till några tillägg alls. Mycket funktionalitet finns inbyggd i verktyget, men du har inte lika stor valfrihet som när du har en webbplats på en egen server.

premiumtillval på .com

Tredjeparts-tillägg

Användare med Business-paketet kan installera tredjeparts-tillägg.

Branding

wordpress-org-image

Branda allt eller inget

Många teman innehåller texten “Drivs med WordPress” i sidfoten, men du är fri att ändra den eller ta bort den helt och hållet. Du kan ändra allt om du vill!

wordpress-com-image

Obligatorisk branding

Sidfoten på din webbplats innehåller texten “Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com”. Den visar även annonsering som du inte har någon kontroll över (eller tjänar pengar på).

premiumtillval på .com

Betala för att dölja branding

Betalande användare kan dölja annonseringen. Användare med Business-paketet kan dessutom dölja “Skapa en gratis webbplats…”-texten i sidfoten.

Besökarstatistik

wordpress-org-image

Analysera din webbplats som du vill

I och med att du kan installera tillägg och tredjepartslösningar så kan du t.ex. lägga till Google Analytics på din sajt. Du kan installera det som ett tillägg, eller själv lägga till spårningskoden i ditt tema.

wordpress-com-image

Begränsad analysering av sajten

WordPress.com har ett inbyggt system för besökarstatistik, men du har ingen möjlighet att lägga till något eget.

premiumtillval på .com

Tredjeparts-analysering

WordPress.com-konton med Business-paketet kan själva installera tredjepartstillägg för besökarstatistik, som t.ex. Google Analytics.

Underhåll

wordpress-org-image

Uppdatera din sajt!

Du måste själv se till att uppdatera din WordPress-version, dina tillägg och teman. I och med att du själv har hand om all din data, behöver du dessutom se till att ta backuper lite då och då.

wordpress-com-image

Tjänsten uppdaterar åt dig

Med WordPress.com behöver du inte uppdatera någonting själv. Tjänsten är alltid uppdaterad.

premiumtillval på .com

Uppdateringar ingår

Uppdateringarna ingår i gratispaketet, så du behöver inte betala extra för att din webbplats ska uppdateras.

E-handel

wordpress-org-image

E-handelsplattformar

Du kan välja mellan ett flertal olika e-handelsplattformar, t.ex. WooCommerce och Easy Digital Downloads, genom vilka du kan sälja digitala eller fysiska produkter. Du kan dessutom integrera olika betalmetoder som PayPal och Klarna. Du är fri att modifiera funktionalitet och utseende på din e-handel.

wordpress-com-image

Ingen möjlighet till e-handel

Gratiskonton på WordPress.com har inte tillgång till e-handelslösningar.

premiumtillval på .com

Begränsad tillgång till e-handel

WordPress.com-konton med Business-paketet kan installera e-handelstillägg som WooCommerce och Easy Digital Downloads. Det finns även ett eCommerce-paket med extra funktionalitet, men det är bara tillgängligt i USA och Kanada i dagsläget.

Annonsförsäljning

wordpress-org-image

Fri annonsförsäljning

Du kan sälja hur många annonser du vill. Ditt webbhotell tar inte någon andel av dina inkomster, men om du använder ett annonsnätverk som t.ex. Google AdSense så tar nätverket en del av dina intäkter.

wordpress-com-image

Ingen annonsförsäljning

Majoriteten av webbplatserna på WordPress.com får inte sälja annonser. Sajter med hög trafik kan ansöka om att få sälja annonser, men i så fall med en inkomstdelning med WordPress.com. WordPress.com har dessutom egen annonsering på din sajt, som du varken har kontroll över eller tjänar pengar på.

premiumtillval på .com

WordAds

Betalande användare med Premium-paketet eller dyrare får automatiskt tillgång till WordAds-programmet där du kan sälja annonser. Du får dessutom möjlighet att dölja WordPress.com-annonserna.

SEO

wordpress-org-image

SEO-frihet

Du är fri att lägga till det tillägg för sökmotoroptimering (SEO) som passar din sajt bäst, och kan ansluta ett valfritt antal tredjepartslösningar.

wordpress-com-image

Begränsad SEO

Du kan inte installera några SEO-tillägg, så du är begränsad till de SEO-inställningar som är inbyggda i WordPress.com.

premiumtillval på .com

Tredjeparts-tillägg

Om du har ett premiumpaket i Business-nivå eller högre så kan du installera tredjeparts-tillägg som ger dig omfattande kontroll över sökmotoroptimeringen på din webbplats.

Medlemskap

wordpress-org-image

Skapa komplexa medlemssidor

Med WordPress.org kan du skapa sajter med flera nivåer av medlemskap, begränsad åtkomst för olika nivåer av medlemmar, med mera.

wordpress-com-image

Ingen möjlighet till medlemssidor

Du har inte möjligheten att skapa en medlemssajt.

premiumtillval på .com

-

Man kan sammanfatta skillnaderna de båda versionerna emellan med att WordPress.com ger dig mer mer bekämlighet och trygghet, medan en egeninstallerad version av WordPress som du laddat ned från wordpress.org ger dig mer frihet, men också kräver mer underhåll. Välj den version som passar bäst för dig!