WordPress under 2021

Vad kan vi vänta oss av WordPress i år?

Foto Behnam Norouzi

I år har core-gruppen planerat fyra huvudsakliga versioner av WordPress. Den första kommer redan i mars (5.7), och utvecklingen är i full gång. Sedan får vi WordPress 5.8 i juni, 5.9 kommer i september, och 6.0 – ett runt och fint nummer – rullar ut i december. Det är med andra ord en version mer än under 2020, vilket var väntat. Utöver dessa kommer det förstås rullas ut en mängd säkerhetsuppdateringar och buggfixar mellan de stora versionerna.

Full Site Editing är nästa stora funktion, och tanken där är att man ska ha en funktionell version i Gutenberg-tillägget i april. Denna första version av Full Site Editing rullas sedan ut i WordPress 5.8 i juni. Man definierar framgång som att alla delar av en (kompatibel) webbplats ska kunna uppdateras med hjälp av blockredigeraren. Arbetet med Full Site Editing går framåt men sist undertecknad tittade var det ganska långt kvar, så det kommer hänga på hur man kan begränsa och trimma det som redan finns så att det blir lite mer användarvänligt. Samtidigt ska förstås blockredigeraren vidareutvecklas vad gäller de individuella blocken, för att inte tala om trimmas hastighetsmässigt, så Gutenberg-gruppen har en hel del att göra. De har dock haft ett bra år, med enorma förbättringar, så det finns alla tänkbara skäl för att vara hoppfull.

Det är lite småintressant att vi rundar av året med version 6.0. Sannolikt har Matt & Co. planerat något extra till denna – 5.0 var ju den kontroversiella utrullningen av just blockredigeraren, då långt ifrån färdig. Förhoppningvis blir det något kul, runda siffror kommer inte så ofta, trots allt.

Det blir ett spännande år för WordPress. Full Site Editing var planerat till 2020 men man nådde inte riktigt ända fram. Det kommer i 2021, och det kommer påverka hur vi bygger webbplatser långt mycket mer än någon sidbyggare har gjort, för det är standard. Hur communityt kommer anamma detta återstår att se.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning