WPSE 131: WordCamp Europe blir onlinekonferens

Det är påskvecka och tämligen lugnt och skönt i WordPress-världen, får man nog säga. Detta är även anledningen till att nyhetsbrevet är en dag tidigt.

WordCamp Europe blev ju som bekant inställt till följd av coronavirusets framfart. Då talades det om att det skulle kunna bli en onlinekonferens istället, och nu är den spikad: 4-6 juni smäller det. Läs mer här.

WooCommerce 4.1 har släppts i en första beta (visst känns det väl som 4.0 just kom ut?). Det är tänkt att vara en mindre uppdatering med ny guide för att starta sin butik samt lite nya hooks, och en ny tabell i databasen. Mer om WooCommerce 4.1 framöver.

Lazyloading av tillägg har vi pratat om tidigare, och nu är funktionen i utvecklingsversionen av WordPress 5.5, alltså nästa stora version. Du bör förstås inte köra en så ofärdig version live, men det finns ett feature-tillägg som du kan installera.

Apropå 5.5 så kan man nominera tickets och funktioner som ska inkluderas här.

För den som undrar: Det finns ingen plan för en WordPress 5.4.1 ännu, men det kommer säkert. Skönt att det inte verkar vara några katastrofala tokigheter i 5.4-lanseringen. (Du har väl uppdaterat? Behöver göras manuellt som bekant.)

Jetpack har uppdaterats till version 8.4, och sedan snabbt till 8.4.1 till följd av en bugg. Den här versionen är fullt kompatibel med WordPress 5.4, och kräver 5.3 eller högre. Den stora nyheten är dock att funktionen Jetpack Search nu är fristående, och har en aggressiv prisbild som börjar på $5/månad (cirka 50 kr) om du har upp till hundra poster, för att sedan dubblas upp till tusen, och så vidare. Spontant känns det ganska prisvärt för stora sajter – upp till 1 miljon poster kostar bara $200/månad (cirka 2 000 kr). Sedan kan man ju ifrågasätta om man behöver den här funktionen, men ändå. Läs mer här.

Nyfiken på hur du använder Block patterns, som kom med Gutenberg 7.8? Themeshaper-bloggen går igenom hur du lägger till stöd för dessa i ditt tema.

Nu kan du (lätt) byta ägare på tillägg på wordpress.org, om du vill överlåta ett sådan t till någon annan.

Ett förslag rörande att flytta hantering av inskickade teman till temagruppen till Github, för publicering på wordpress.org, har publicerats. Tvivlar på att det blir så, men nog skulle det bli lite lättare för folk att hjälpa temagruppen om de kunde göra det på Github snarare än i (tämligen hemska) Trac.

Glad påsk! 🐣

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.4.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning