WPSE 136: BuddyPress i ny version och lanseringsplan för WordPress 5.5

Senaste från nyhetsbrevet – du prenumererar väl?

Communitytillägget BuddyPress har släppts i version 6.0.0. Den största nyheten här är REST API:t, men det finns även nya block till blockredigeraren och standardtemat Nouveu har stöd för bredare skärmar. Ta en backup innan du uppdaterar.

WooCommerce 4.1 har släppts i en första betaversion, och med detta har man även utannonserat intentionen att rulla ut nya versioner månadsvis. Detta, samt ett tydliggörande för vilka gamla versioner av WordPress man ämnar stödja, gick vi igenom i en artikel på WPSE i veckan.

Den tänkta lanseringsplanen för WordPress 5.5 har släppts, likaså klargörande kring vad vi kan förvänta oss av denna version. 5.5 släpps i augusti, och här kan du läsa mer om vad det faktiskt innebär.

WordPress 5.4.2 väntas i mitten av juni. Det är en buggfixversion och den kommer installeras automatiskt om du är på 5.4.x.

Det har inte varit en bra vecka för sidbyggare. Elementor samt Elementor Pro behöver uppdateras, vilket vi nämnde i förra veckans nyhetsbrev men problemen bara hopar sig, och likaså Page Builder by SiteOrigin. Populära köptemat Avada har även det haft ett säkerhetshål (läs mer här), så kör du detta behöver du uppdatera omedelbart. Även tillägget Ninja Forms har haft problem, likaså Google Site Kit – uppdatera bums.

Fler tillägg som behöver uppdateras snarast: WordPress File Uploads, Cookiebot, WPvivid Backup Plugin, Advanced Ads, Custom Post Type UI, LearnPress, Newsletter, All-in-One WP Migration, Advanced Order Export For WooCommerce,

Årets WordCamp Europe blir som bekant online, den 4-6 juni. Nu är alla talare utannonserade: här, här, här, här, här, och här. Biljetten är gratis men du måste registrera dig. I skrivande stund är det 73 biljetter kvar.

Den 27 maj är det WordSesh Americas, en gratis onlinekonferens. Läs mer här.

WP A11y Day, eller WordPress Accessibility Day, har utannonserats. Den 2 oktober ska 24 timmar ägnas åt tillgänglighet. Det är allt vi vet just nu.

Imagely, företaget bakom blanda annat populära galleritillägget NextGEN Gallery, har köpts av Nathan Singh, känd från tillägget Envira Gallery. Inget ska ändras på kort sikt, annat än att man får ett tillskott av pengar någonstans, får man anta.

Alex Denning på Ellipsis hävdar att WordPress-sökningar har gått upp 52% sedan förra månaden. Folk sitter hemma och har tråkigt, eller vill starta upp något i karantäntider, kanske?

Nytt från temagruppen. Nu heter de Themes Team och inte Themes Review Team, rimligt. Man kommer även börja kräva två nya fält i huvudet på style.css för teman på wordpress.org, nämligen Tested up to samt Requires PHP. Den förra handlar om WordPress-versioner och den senare om PHP-diton.

Nu kan man rösta på de nominerade för Core Team. Gör det här.

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.4.1.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning