WPSE 143: Vi sammanfattar en händelserik sommar

Vi är tillbaka!

Välkomna tillbaka till verkligheten! Vissa har redan jobbat en vecka eller två, andra drar igång först senare, men här på WPSE är det i dag, fredagen den 21 augusti, som vi sparkar igång hösten! Hoppas alla haft en skön ledighet och hållit sig friska.

Det här är ett synnerligen fullmatat nyhetsbrev, vilket därmed betyder att vi testar ett lite annat upplägg – det går liksom inte riktigt annars. Nu kör vi!


🥳 WordPress 5.5 har släppts! Vi tittar närmre på nyheterna i en kommande post på WPSE, men kan du inte hålla dig så finns det en övergripande field guide som är värd en titt för utvecklare. Än så länge har 5.5.1 inte fått något släppdatum, det kommer efter dagens buggjakt. Samtidigt har arbetet med version 5.6 påbörjats, en version vars ledning består enbart av kvinnor. Det finns en önskelista som du gärna får bidra till.

💔 Gick något sönder på din sajt när du uppdaterade till WordPress 5.5? Det är troligen jQuery-förändringarna som är boven. Officiella tillägget Enable jQuery Migrate Helper erbjuder (tillfällig) bot på de flesta, om inte alla, sådana problem.

🛒 WooCommerce har sett ett par uppdateringar under sommaren. Version 4.4.1 (4.4 var en mindre version, för övrigt) är den senaste, och du bör förstås köra den. Samtidigt har betaversionen av 4.5 släppts, en fixrelease. 4.5 är planerad till den 8 september. WooCommerce Blocks, vilket är tillägget där shoppingblocken utvecklas, har släppts i version 3.2, med bland annat stöd för dark mode. Temat Storefront är släppt i version 2.6.0. Man har även utannonserat att nya versioner av WooCommerce släpps den andra tisdagen varje månad. 

🕸 Vinterns WordCamp US ställdes in för folk orkar inte med fler onlinekonferenser, samtidigt som WordCamp Europe 2021 blir digitalt. Även svenska Internetdagarna, som ofta har ett WordPress-spår, blir digitalt i år.

🤬 Matt Mullenweg sågar Unsplash och deras CDN-lösning i en recension av det officiella tillägget. Kontroversiellt med tanke på Matts dubbla stolar. Vill du använda Unsplash men inte deras CDN så finns så klart ett tillägg för det…

🚀 Jetpack har sett en hel del nyheter, inklusive en version 8.8 med stöd för WordPress 5.5. Man har utannonserat Jetpack CRM-tjänsten, går igenom vad tillägget faktiskt gör (tänk att det ska behövas), och reder ut hur Jetpack lirar med WooCommerce.

⬆️ Det har förstås uppdaterats en hel del över sommaren. Här är några som står ut: Beaver BuilderBuddyPressAdvanced Custom Fields, och förstås Gutenberg.

🛑 Följande (lite större) tillägg har haft säkerhetshål som verkligen behöver uppdateras: NewsletterQuiz And Survey Master, Divi Extra och Builder, wpDiscuz, och CMP. Dessutom avlistades populära Astra-temat från wordpress.org för att de sköt in affiliatelänkar – fult värre. Temat är tillbaka nu, och en ursäkt har publicerats. Rutten historia, men den har lett till diskussioner kring hur sådant här ska hanteras.

🆕 Bing släpper officiellt tillägg till WordPress. Elegant Themes har även släppt Divi Marketplace.

♻️ ManageWP.org har lagts ned, men en ny nyhetsaggregator kallad WP Content har lanserats.

💸 Samir Shah säljer sitt utmärkta tillägg Disable Comments, och pengarna ska doneras till välgörenhetsinstitutionen Effective Altruism Funds. På hemmafronten har byrån Angry Creative köpt Pragmatic Ltd, vilken ska byta namn till Angry Creative UK – grattis! Finska Seravo har köpt ett träsk för att skydda det, fint.

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.5.


💻 Lediga WordPress-jobb

Två WordPress-utvecklare sökes till The Generation
The Generation AB | Läs mer

Frontend och backend utvecklare sökes
Husverket AB | Läs mer

Ansvarig för Managed WordPress till Oderland
Oderland Webbhotell AB | Läs mer

WPSE erbjuder gratis jobbannonsering för WordPress-relaterade jobb! Läs mer här.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning