WPSE 312: WordPress-drama när Matt Mullenweg är på krigsstigen

Glad fredag till alla utom WP Engines kunder, för Matt Mullenweg och Automattic är ute efter er. Ja, inte er som kunder så klart, men väl det VC-backade bolaget WP Engine. Vi kommer till hela den här soppan, men låt oss ta de faktiska nyheterna först, innan varumärkesdramat.


🛒 WooCommerce 9.4 (planerat till den 21 oktober) kommer med ett loggningssystem så att utvecklarna ska kunna få in bättre information om din butik. Det är valfritt lyckligtvis, så stäng av det under de avancerade inställningarna. Ja, jag kommer påminna när 9.4 faktiskt släpps i oktober. Relaterat: WooCommerce 9.3.3 fixar en CSV-bugg samt validering av frakt, och man har bestämt sig för att ha fem veckor mellan WooCommerce-versionerna (utöver buggfixar) framöver, vilket låter klokt.

🛍️ Remi Corson har släppt StoreUI, ett gränssnitt för WooCommerce så att du slipper WooCommerce… Det är inte första gången vi får alternativa gränssnitt till såväl WordPress som WooCommerce.

🚨 Några populära tillägg som haft säkerhetshål och behöver uppdateras: Backuply, MC4WP, Photo Gallery by 10Web, W3 Total Cache och WooCommerce Multilingual & Multicurrency with WPML.

🎭 WordPress-drama! Matt Mullenweg slog hårt och brett mot WP Engine på WordCamp US förra veckan, och det har följts upp med åtskilliga bloggposter samt cease and desist från såväl WP Engine (som inte tycker om att de blir attackerade) som Automattic. Till råga på allt har WP Engine blivit portade från WordPress.org tills allt det här är löst, vilket är illa eftersom det inkluderar tillägg som Advanced Custom Fields, Better Search Replace och WP Migrate Lite. Tilläggen är kvar, men WP Engine har inte längre åtkomst för att uppdatera dem, något som kan betyda säkerhetsproblem för användare av dem, så var extra uppmärksam framöver.

Så vad handlar det om då? Jo, enligt Mullenweg så missbrukar WP Engine varumärken som Automattic förvaltar åt WordPress Foundation. Det är exempelvis ”WordPress” och ”WooCommerce”, något som är fritt att använda med tydlighet. Problemet är alltså inte namnet ”WP Engine”, just ”WP” är inte varumärkesskyddat och det kan du använda bäst du vill oavsett vad du hört. Det är den legala biten av det hela, men vad som verkligen verkar göra Mullenweg så förbannad är att WP Engine, som backas av Silver Lake med (och den här siffran kommer från posten på WordPress.org) $102 miljarder i tillgångar, inte bidrar tillräckligt mycket till WordPress, utan tvärtom stänger av funktioner (revisionerna specifikt) för att sänka sina egna kostnader. Enligt Mullenweg är WP Engine så stora att de behöver en licens för att använda varumärken som ”WordPress” och ”WooCommerce”, och de kan inte använda dem på ett sätt som får kunder att tro att de faktiskt är WordPress. Det tidigare kan man se i de legala dokumenten, och man kan tycka att det senare är självklart, men formuleringarna som citeras är lite tveksamma, åt båda håll. När WP Engine skriver saker som att de är ”WordPress Engine men ofta kallade WP Engine” (fritt översatt) så blir det så klart fel, det är inte deras namn, men är det verkligen tillräckligt för att gå till krigs för?

Ja, kanske. Otydlighet gentemot kunder är ett problem. Den andra sidan av problemet är att WP Engine och de som är anställda där sannolikt inte kontroller vare sig narrativet eller pengarna som spenderas. WP Engine ger tillbaka till WordPress, främst genom att sponsra WordCamp-event. De ger inte lika mycket som Automattic, det gör ingen, och det är något som slås in med stora trumman. Även Automattic är, för övrigt, backat av investerarfirmor, men de gör ändå absolut mest för WordPress. Det är narrativet i alla fall, men i grund och botten handlar det förstås om något större. WordPress.com har förstås tagit chansen att skriva om det här, och citerar grafik från WordPress.org som visar vilka företag som bidrar mest till WordPress kodbas. Inget fel i det, WordPress.com ägs av Automattic, men de är också en direkt konkurrent till WP Engine. Lämpligt nog finns det mer bidragsdata då en rapport för eventsponsring har publicerats på officiella WordCamp Central. Rapporten avser 2016-2024 och där dyker WP Engine upp med $500,000 men åtskilliga andra har lagt mer pengar, inklusive GoDaddy som Mullenweg har krigat mot förut. Även Mullenwegs privata donationer, som han inte publicerat förut men som nu dyker upp eftersom advokater har en tendens att gräva fram saker, finns tillgängliga på hans blogg och de är ansenliga (bra där) – betydligt mer än de flesta, om inte alla, aktörer.

Den här soppan kommer sannolikt fortsätta under lång tid, för WP Engine och kanske framför allt deras ägare har bestämt sig för att slåss. Tyvärr hamnar såväl kunder som anställda i korselden, något som sammanfattas väl av WP Tavern men även kan hittas med en snabb sökning på valfritt techfokuserat socialt media. Det är stora och dramatiska ord till höger och vänster, och en del påståenden kommer visa sig falska, så sitt lugnt i båten.

För de svenska hostingbolag som nu undrar om de kan använda varumärken som ”WordPress” och ”WooCommerce” så kan jag lugna er med att Mullenweg pratar om omsättningsgränser på $500 miljoner för att man ska behöva en licens. Det torde rädda de flesta här, tänker jag, men kolla balansräkningen kanske? Utöver det är det även värt att känna till att två varumärkesansökningar fortfarande är öppna, nämligen ”managed WordPress” och ”hosted WordPress”, vilka ärligt talat inte borde gå igenom, men vem vet? Varumärkesregistreringar i USA är vad de är, trots allt.


Vilken drama! Det är många sårade hjärtan, sura företag, och funderingar om tilltaget Five for the Future faktiskt har en chans när man plötsligt (nåja…) kan hamna i Matt Mullenwegs sikte. Det vore så klart bättre om det här inte var så publikt som det är, men enligt Mullenweg har WP Engine inte varit intresserade av att prata och missbruket av varumärkena har pågått i flera år, trots påtalanden, så det är kanske nödvändigt att skydda dem? Amerikansk varumärkeslag är ju speciell, om du inte skyddar dina varumärken kan du tappa dem.

Något som inte riktigt framgår är var pengarna för varumärkeslicenserna tar vägen. Automattic driver in dem på uppdrag av WordPress Foundation, men sedan då? Det lär sannolikt klarna allt eftersom allt fortlöper.

Så! Nog om det. Nästa nummer blir sannolikt kortare och förhoppningsvis dramafritt.

Trevlig helg!

Thord D. Hedengren