WPSE 2

Du har väl uppdaterat till 4.7.4?

Ganska precis direkt efter WPSE #1 nådde prenumeranterna släpptes en säkerhetsuppdatering till WordPress, nämligen version 4.7.4. Den täpper till ett par säkerhetshål, fixar några buggar samt förbereder för en kommande version av webbläsaren Chrome. Om din WordPress-installation inte uppdaterats automatiskt så logga in och kör uppdateringen omedelbums.

Apropå WordPress-versioner så kommer nästa stora version, 4.8, att ta bort stödet för Internet Explorer av versionerna 8, 9 samt 10. Det finns absolut ingen anledning att använda någon av dessa webbläsare, Internet Explorer 11 samt Edge är de senaste webbläsarna från Microsoft som fortfarande uppdateras.

WooCommerce 3.0 var också på tapeten förra veckan. Den senaste versionen där är 3.0.4, med en handfull buggfixar. Har du tagit steget till 3.0 bör du absolut se till att du är på senaste versionen. Apropå det så är det WooCommerce-meetup i Malmö, hos House of Ada, den 18 maj. Till skillnad från dagens meetup i Stockholm så finns det platser kvar. Missa inte det om du är i regionen. Slutligen, e-handelsexperten Anton Johansson reder ut om man kan använda WooCommerce för storskalig e-handel, en post väl värd att läsa.

Årets WordCamp Europe går av stapeln den 15-17 juni i Paris och det är i skrivande stund färre än 300 biljetter kvar. Ska du dit är det med andra ord dags att köpa en biljett. Talarlistan är imponerande, milt uttryckt.

Den nya (och betydligt fräschare) tilläggskatalogen på wordpress.org fick vackert återgå till ett flik-baserat upplägg. WPTavern har en fin sammanställning av dramat om du är intresserad. Har du missat den nya designen kan den beskådas här. En klar förbättring, inte sant?

Missade du förra numret? Du kan läsa WPSE nummer 1 på webben om du vill.

Tema: Bookmark

WordPress må ha blivit ett synnerligen kraftfullt publiceringssystem som används av stora såväl som små webbplatser, men många använder det fortfarande för att blogga. Allt eftersom standardtemana har gått mer och mer från bloggrötterna så har temautvecklarna fyllt behoven.

Bookmark är ett bloggigt tema med ett kraftigt sidhuvud som med fördel har en bakgrundsbild. Du har grundläggande färginställningar, möjligheten att få första stycket att utmärkas lite extra på exempelvis poster samt en ganska trevlig menyposition som skapar ikoner till dina sociala medier-konton. Det hela ser ganska bra ut vid första anblick, men det finns förstås några problem.

För det första så är menyn inte särskilt bra gjord, den laggar rejält när du fäller ned den. Dessutom är det en hamburgar-meny uppe till höger, så om din blogg bygger på navigering via menyn är den tämligen undangömd. Du skulle kunna göra något med widgetområdena i sidfoten för navigering, men det är ändå inte idealt. Det finns några mindre designmässiga inslag som sticker lite i ögonen också, men överlag är Bookmark ett trevligt bloggtema. Ta en titt om du är ute efter nya kläder till din blogg vetja!

Ladda ner Bookmark 👉

Tillägg: Publish to Schedule

Om du har haft en blogg på Tumblr någon gång så vet du hur bra deras publiceringsinställningar är. Du kan ange hur många poster du vill ska publiceras under dagen och dessutom mellan vilka tidpunkter. Beroende på hur många du har så sprids de ut allt eftersom du skriver dem vilket är väldigt smidigt.

Tillägget Publish to Schedule gör något snarlikt, med likartade inställningar. Du kan ange hur många poster du vill publicera per dag samt mellan vilka tider. Tillägget hittar sedan nästa rimliga tid och schemalägger posten till den. Det är med andra ord inte riktigt lika dynamiskt som Tumblrs lösning, där publiceringstiden kalkyleras om beroende på hur många poster du har, men ändå väldigt praktiskt om du har en väluppdaterad sajt. Inställningssidan är ganska så självklar men inte den vackraste du kan tänka dig. Det spelar förstås mindre roll, du ser den sällan.

Publish to Schedule är gratis men om du använder tillägget så överväg att donera några dollar till utvecklaren. Det är svårt att missa, för bredvid den nya “Publish to Schedule”-knappen i Publicera-rutan i wp-admin så hittar du även en donera-länk. Inte supervackert det heller, men ändå helt okej.

Ladda ner Publish to Schedule 👉