WPSE 15

Slut på semestern, nu kör vi igång igen

Välkommen tillbaka till WPSE. Förhoppningsvis har sommaren varit bra. Vad som slår undertecknad (TDH) mest är förstås hur lite sol det varit men också hur mycket som faktiskt hänt under de här veckorna då vi tagit ledigt. Det betyder att det här numret, det femtonde i ordningen, blir lite annorlunda. Att försöka täcka en månads händelser och nyheter är nog lite väl bra för alla, så vi håller oss till höjdpunkterna samt den senaste tiden. Okej? Okej!

Viktigast är förstås att WordPress 4.8.1 är släppt. Det är en underhållsversion som bör ha installerats automatiskt om du redan körde version 4.8, vilket du så klart gjorde. Största nyheten är den nya HTML-widgeten, det var ju lite oväsen kring textwidgeten som uppmärksamma läsare säkert minns.

Vidare så har nästa stora version av WordPress, nämligen 4.9, fått en lanseringsplan. Den 27 september är sista chansen för inkludering av så kallade feature-tillägg, alltså tillägg som används som testgrund för stora funktioner. Efter det blir det fyra betaversioner: 4/10, 11/10, 18/10 samt 23/10. Oktober blir således en riktig betamånad för WordPress-älskare. Lanseringskandidaten (release candidate på engelska) ska släppas den 30 oktober, med ytterligare en sådan, om det behövs, den 6 november. Sluttester för själva lanseringen sker den 13 november, och dagen därpå, den 14 november, ska WordPress 4.9 släppas till allmänheten. Huruvida den här planen håller eller ej återstår förstås att se. Mer om WordPress 4.9 i ett senare nummer, det är lite för mycket att gå in på i detalj just nu.

WordPress.com tillåter nu tredjepartsteman och -tillägg, så länge de kan installeras via wp-admin. Du behöver dock betala för ett Business-konto för att installera externa tillägg och teman. Det här kommer bli rörigt, det är redan luddigt mellan WordPress.com och den egeninstallerade varianten av WordPress. Som om det inte vore nog trycker de officiella WordPress-apparna nu ännu mer på WordPress.com. Apparna har för övrigt fått en (lite) bättre textredigerare, så det är ju bra.

WordCamp Stockholm närmar sig med stormsteg, den 20 november är datumet som gäller. Talaranmälan är öppen hela augusti så vill du prata WordPress skickar du förstås in ett förslag. Besökare får hålla sig i hatten en stund till, biljetterna är inte släppta ännu. Och ja, det kommer en tjusig sajt också.

Apropå WordCamp så kommer WordCamp US (1-3/12) att ha en Community Bazaar, vilket handlar om att belysa lokala meetups så att fler får veta att de finns och kan lära av dem. Arrangörerna av WordCamp Europe lovar att bli bättre på att välja datum så att de passar alla, oavsett religiös åskådning. Dessvärre gick det inte för 2018 års upplaga, som fortfarande är den 14-16 juni i Belgrad, Serbien, och därmed krockar med en högtidsdag under Ramadan. Det känns lämpligt att länka till uppförandeprojektet i samband med detta, för det är pågående och ska göra WordCamp-evenemangen säkrare.

Ehandelstillägget WooCommerce har uppdaterats till version 3.1.2, en mindre uppdatering som du förhoppningsvis redan kör. Dessutom har man släppt en betaversion av selectWoo, en variant av select2 men mer användbar på tryckskärmar bland annat.

Leker du med Gutenberg så se till att du kör version 0.9.0 (eller senare), för den kontroversiella loggningen av vad du gör finns inte längre. Det jobbas förresten på ett Gutenberg-tema för den som är nyfiken på hur det ska fungera på temasidan.

Det är inte varje dag community-tillägget BuddyPress får en uppdatering. Version 2.9 är i alla fall släppt.

Några nyheter i korthet då! Facebook tänker inte ändra React-licensen vilket kan ställa till det för vissa organisationer, som vi nämnt tidigare. Det blir en PHP7-sida på wordpress.org, för det är fortfarande vanligare med äldre versioner av PHP hos hostingleverantörerna. Utvecklingen av REST API:t går framåt, med förnyat fokusoch mer arbete med autentiseringen. Thesis.com-härvan dök upp i nyheterna igen, förhoppningsvis för sista gången. Jetpack version 5.2 har bättre kontaktformulär. WP-CLI har släppts i version 1.3.0. WordPress Foundation vill sponsra dig som vill köra intro-event om öppen källkod, upp till $500 delar de ut.

Slutligen, den 30 september är det #WPTranslationDay. Då hjälps vi åt att översätta WordPress. Råkar du finnas i Stockholm då så har vi en liten tillställning hos 24HR, varmt välkommen!

Vad letar ni efter för typ av talare till WordCamp Stockholm, Marcus Tisäter?

Mattias Ekendahl pratar REST API på WordCamp Stockholm 2016

WordCamp Stockholm går av stapeln den 20 november, i samband med Internetdagarna. Talaransökan är öppen augusti ut så vad vore väl bättre än att prata lite med Marcus Tisäter, som är inblandad i just den här delen av evenemanget?

Vem är den ideala talaren på WordCamp Stockholm i år?
Den ideala talaren för årets WordCamp är inte en, utan flera. Vi vill visa på den fantastiska spännvidden i hur WordPress används och utvecklas idag. Det ska finnas upptäckter och entusiasm för alla på konferensen oavsett nivå. Vi uppmannar särskilt individer runt om i Sverige att anmäla sig att tala. WordCamp är ett perfekt tillfälle att hålla ett kort 10 minuters-snack eller ett längre föredrag!

Är det några ämnen eller områden du önskar lite fler talaranmälningar inom?
Faktiskt inte. De talaranmälningar som redan kommit in täcker många olika områden, som alla på ett eller annat sätt berör WordPress. Det kan handla om allt från hur man bygger grunderna för ett eget tema i WordPress till hur man driver en liten eller större byrå, även mer djupgående tekniksnack kring säkerhet och nya utvecklingsramverk.

Vad gör en talare intressant tycker du?
En bra talare brinner för sitt ämne, är väl förberedd och har en röd tråd, men är samtidigt lyhörd och öppen för kommunikation. Så just nu, när talaranmälan bara är öppen någon vecka till är det viktigaste att hitta ett bra ämne. Sedan finns det gott om tid att förbereda sig, och om du känner dig lite osäker inför att uppträda finns det människor att be om råd!