WPSE 16

Biljetter till WordCamp Stockholm släppta och Loopia har blivit hackat

Ja, det är onsdag och inte torsdag. Detta för att er tillgivne redaktör har fullt upp med att packa ihop lägenheten, vilket förstås tar mycket längre tid än önskvärt. Snabba ryck det här numret således – nästa vecka är allt som vanligt igen.

Låt oss börja med WordCamp Stockholm, vilket som bekant är en del av Internetdagarna. Programmet på just Internetdagarna börjar klarna så kolla gärna deras sajt, i väntan på information om WordCamp-spåret. Det går bra att köpa en biljett till WordCamp Stockholm redan nu, vilket förstås är en bra idé. Vill du prata på WordCamp Stockholm så har du till den 31 augusti på dig att anmäla ditt intresse. Det är snart så glöm inte att skicka din anmälan!

Loopia, ett av Sveriges största webbhotell, har blivit hackat. Är du kund där så har du troligen fått ett e-postutskick med information, följ det, för din egen säkerhets skull. Mer här.

Apropå säkerhetshål så har wordpress.org kontaktat en del användare som en säkerhetsåtgärd. Har du inte fått något mejl behöver du inte bry dig, annars bör du följa instruktionerna. Mejlet ber dig bland annat att återställa ditt lösenord. Det rör sig inte om ett hack på wordpress.org dock, utan en extern tjänst.

Gutenberg 1.0.0 är släppt, vilket låter större än det är – versionsnumreringen är nämligen bara kronologisk. Matt Mullenweg har förresten skrivit om Gutenberg på sin blogg, värt att läsa eftersom Matts ord väger tungt.

Det diskuteras om att WordPress som kör version 3.7, släppt i oktober 2013 (länge sedan!), eller senare ska uppdateras automatiskt hela vägen till version 4.1. Detta skulle innebära färre säkerhetspatchar för äldre versioner och låter spontant som en ganska bra idé, även om det är möjligt att vissa teman eller tillägg får problem till följd av detta.

Multisite-gruppen pratar en hel del om sitemeta just nu. Här kan du läsa mer om det.

Några korta innan vi ger oss för idag. Kommande WooCommerce version 3.2 kommer kika på vad du har för tillägg och berätta om det är säkert att uppdatera till 3.2 eller ej. Tillägg kan för övrigt nu ange minsta version av PHP som krävs i sin readme-fil. Facebook skriver om React-licensen, en kontrovers vi berört i tidigare nummer. Nästa stora version av WordPress närmar sig (se förra numret); det här är fokus för version 4.9.

Den senaste skarpa versionen av WordPress är 4.8.1. Se till att du kör den.