WPSE 30

Så är läget för WordPress

Det blir mycket WordCamp US, som gick av stapeln 1-3 december, i det här numret. Intresserade bör absolut titta på Matt Mullenwegs State of the Word-tal från just WordCamp US. Precis som förra året så var det mycket prat om Gutenberg, den nya innehållshanteraren som kommer i WordPress 5.0. Tanken är att Gutenberg, som nu fått en ordentlig presentationssida på wordpress.org, ska vara klar i april. Handboken har för övrigt uppdaterats med hjälp till dig som vill testa Gutenberg. Och lugn, tycker du att Gutenberg är en hemsk idé så finns nu ett officiellt tillägg som inaktiverar innehållsredigeraren till förmån för dagens TinyMCE-lösning.

Det blir Matt som driver lanseringarna även under 2018. Fokus på nästa års WordPress-versioner blir förstås Gutenberg, först redigering, sedan anpassning och slutligen ett tema. Det blir för övrigt inget nytt standardtema under 2018, såvida ett tänkbart Gutenberg-tema inte bidrar med det.

Andra saker från State of the Word innan vi lämnar det: WordPress som plattform av vuxit drygt 2% under 2017 och målet är att det ska fortsätta så, 29,1% av webben kör nu WordPress. WordPress Foundation kommer få ta emot donationer och att WordPress finns på Hackerone har löst 52 buggar. Event-widgeten i wp-admin har tydligen gjort att besökarantalen på officiella WordPress-meetups har gått upp med 30%, bra siffror.

Nog om WordCamp US för det här numret då.

Ryan McCue har skrivit ett rejält inlägg om REST API:t och var det står numera. Läs med fördel om du är intresserad av den här delen av WordPress. Autentiseringen är den stora grejen framöver, OAuth 2-tillägget artar sig lyckligtvis, men det finns mycket mer att göra. Vad som kan tyckas lite oroväckande är att engagemanget har gått ner sedan REST API:t introducerades i WordPress, och inte längre är ett fristående tillägg för test, något som Ryan tror har att göra med att arbetet inte längre är förlagt till Github utan nu görs på Trac. Det tillför en extra komplexitet, vilket i kombination med andra stora projekt – som Gutenberg – säkerligen påverkar engagemanget från communityn. Något värt att tänka på om du funderar på att bidra!

Mika Epstein har tagit fram nya förslag på riktlinjer för tillägg på wordpress.org. En stor applåd till alla som hjälpte till att göra så att PHP-koden i WordPress nu följer WP-standarden, till 94,8% i alla fall. MarsEdit 4 är släppt. MarsEdit är ett populärt Mac-program för att uppdatera din WordPress-sajt. Kommande WooCommerce 3.3 förbättrar upplevelsen kring slutsålda och restnoterade varor, läs mer om det här. Slutligen, WordPress the Card Game är några futtiga tusenlappar från att nå sitt crowdfundingmål med flera veckor kvar. Mer om det i ett framtida nummer.

Den senaste versionen av WordPress är 4.9.1. Du kör väl den?