WPSE 32

God fortsättning och välkommen till 2018

God fortsättning! Hoppas jul och nyår har varit trevligt för er alla och att WordPress-sajterna har rullat på utan incidenter.

Låt oss börja med nästa version av WordPress, nämligen 4.9.2. Den är tänkt att släppas i slutet av januari, med en beta planerad runt den 16/1. 4.9.2 är en buggfixversion och kommer installeras automatiskt för sajter som kör 4.9 eller senare.

Har du planerat att åka till WordCamp Europe i Serbien den 15-16 juni? Då är det hög tid att köpa biljett för nu har de ordinarie släppts och i skrivande stund finns det 475 stycken kvar. De kostar €40, ungefär 400 kr, och gäller för båda dagarna.

Apropå WordCamp så blir det ett sådant i Birmingham den 4-5 augusti.

Det finns nu en roadmap för hur multisite-delen av WordPress ska vidareutvecklas, vad vi på svenska kallar för nätverksinstallationer. Föga förvånande är det en hel del REST API-saker här, vilket är bra. Inga tidsplaner ännu dock, annat än att det är målen för 2018.

Jetpack-teamet har skrivit en retrospektiv på 2017, läs om du är nyfiken på vad som hände. Sedan sist har Jetpack-tillägget även uppdaterats till såväl 5.6.1 (säkerhetsuppdatering) som 5.7. Du ska förstås köra senaste versionen av tillägget, alltid.

Hundratals WordPress-sajter använder fortfarande osäkra tillägg, låt det vara en påminnelse att hålla dina tillägg uppdaterade. Apropå säkerhet så har WordFence skrivit om en stor brute force-attack och en bakdörr i ett (nu borttaget) CAPTCHA-tillägg på wordpress.org. Se till att du inte kör det!

De tidigare nämnda uppdaterade riktlinjerna för tillägg på wordpress.org har lagts till. WordPress.tv har börjat ta bort videor som handlar om WordPress men som behandlar teman och tillägg som inte är kompatibla med GPL. Användardata från de senaste årens undersökningar kring WordPress-användandet har publicerats. Elliot Condon bekräftar att populära Advanced Custom Fields kommer fungera med nya innehållredigeraren Gutenberg, vilken släpps i och med WordPress 5.0.

Den senaste skarpa versionen av WordPress är 4.9.1. Naturligtvis kör du redan den.