WPSE 37

Uppdateringsfiasko

WordPress version 4.9.3 fick bara vara live en dag. Just den versionen innehöll en allvarlig bugg som gjorde att WordPress inte kunde uppdatera sig automatiskt. Just det: kör du WordPress 4.9.3 så får du inga automatiska uppdateringar. Det är förstås väldigt illa, för det betyder att 4.9.4, som släpptes dagen efter 4.9.3, inte installeras automatiskt – många (men inte alla) måste alltså logga in och trycka på uppdatera-knappen, trots att det här är en liten version. Det betyder också att eventuella säkerhetshål som täpps i framtida versioner inte kommer installeras automatiskt om du kör 4.9.3. Det är illa, väldigt illa, att en sådan här sak gled igenom och ut i en skarp lansering – de automatiska uppdateringarna måste vara tillförlitliga. Räkna med att utvecklarna stärker sina rutiner efter den här fadäsen (och kom ihåg att de är människor – alla kan göra fel). Lyckligtvis så är det inga allvarliga säkerhetshål eller dylikt som 4.9.3 eller 4.9.4 täpper till, men det är illa nog som det är.

Med andra ord: logga in på alla dina WordPress-installationer och tryck på uppdatera så att du får 4.9.4, vilket är den senaste versionen av WordPress, ifall du inte redan gjort det. Gör det nu, så går vi vidare sedan.

Klar? Bra.

WooCommerce 3.3.1 är släppt och är vad 3.3.0 borde varit, vilket vi skrev om i förra numret.

Det är alltid kul med stora affärer i WordPress-ekosystemet. Hostingföretaget Liquid Webs köp av iThemes kvalificerar verkligen, det rör sig om miljontals dollar, även om summan inte är känd.

En meetup i Stockholm ställer frågan hur man väljer rätt WordPress-tillägg? Om du har koll på vår systerwebb wpsthlm.se så visste du förstås redan det här. Den 22 februari är det i alla fall dags.

Den här storyn på Hacker News försöker skrämma upp communityt med en sårbarhet i inkluderingen av filer, men i tester verkar problemet obefintligt – det är värre om du har ett dåligt utvecklat tema. Med det sagt så bör det förstås fixas.

Det blir WordCamp i Raleigh, USA, den 28-29 april, vilket är allt vi vet så här långt. Jetpack 5.8 erbjuder nya lazy loading-funktioner och plockar sin sökprodukt (för betalande användare) ur beta.

Den senaste versionen av WordPress är alltså 4.9.4 och du måste uppdatera till den manuellt, via wp-admin eller FTP, eller hur du nu vill göra det. Se bara till att du uppdaterar till 4.9.4 så att du kan få automatiska uppdateringar igen, okej? Bra.