WPSE 48

Försenad beta och WordCamp Nordic närmare verklighet

WordCamp Nordic har tagit ett stort steg mot att bli verklighet. Den första nordiska WordCamp-konferensen är tänkt att hållas i Helsingfors och efter inledande diskussioner har man kommit fram till tre huvudsakliga krav. Dessa är att det ska finnas en WordCamp-mentor som inte är från Norden, att syftet med konferensen är att hjälpa de lokala grupperna växa, samt att ledningsgruppen måste bestå av folk från alla medverkande länder med lika mycket att säga till om. Norden definieras för övrigt som Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island. Nästa steg för WordCamp Nordic är att starta upp ansökningsprocessen, så räkna med mer om detta framöver.

Apropå WordPress-tillställningar så kommer vi fira att WordPress fyller moppe den 27 maj, hos Developers Bay i Stockholm. Det finns en meetup att anmäla sig till, mer information nästa vecka. Glöm inte heller att det är prestandameetup den 9 maj, också i Stockholm – det går att skriva upp sig på väntelistan. Vill du hellre åka till Italien så är det WordCamp Bologna den 19 maj.

Betan av WordPress 4.9.6 har försenats med två dagar, vilket betyder att den kommer när som helst i dag torsdag. Håll ögonen öppna och testa gärna med Beta Tester-tillägget.

För utvecklare som vill hjälpa till med diverse projekt relaterade till WordPress så finns det gott om saker att hugga tag i, förutom ovan nämnda beta. Gutenberg Migration Guide är ett dokumenteringsprojekt för migrering av knappar gjorda för den gamla textredigeraren, till block i Gutenberg. Implementering av metadata i REST API:t är en annan sak som det jobbas hårt med nu. Internationalisering är lätt med PHP, men svårt i JavaScript, vilket är något som diskuteras inför framtiden. Slutligen så har temagruppen lanserat sitt Trusted Authors Program så att de som aldrig har några tokigheter i sina teman, och därmed kanske inte behöver samma rigorösa kontroll, ska få ut sina teman snabbare på wordpress.org.

Tre snabba innan vi stänger butiken. Onlinekonferensen WordSesh återkommer den 25 juli. Första lanseringskandidaten av standardtemat till WooCommerce, Storefront 2.3, finns nu för testJetpack 6.1 är släppt, med fokus på integritet apropå GDPR.

Den senaste versionen av WordPress är 4.9.5.