WPSE 50

Kontrovers kring WordPress 4.9.6

WordPress 4.9.6 ska släppas i dag är det tänkt (här är lanseringskandidat 2). Det är en liten version rent numreringsmässigt och uppdateringen kommer installeras automatiskt, men tittar man på vad 4.9.6 faktiskt innehåller så är det en ganska stor grej. WordPress-utvecklarna har fått kritik för detta, inte minst för att så stor del av nyheterna i 4.9.6 är GDPR-relaterade saker (se förra numret), som bara gäller för EU, vilket betyder att det är funktionalitet som inte alla behöver. Vissa argumenterar, inte helt utan poäng, att dessa delar i så fall borde vara i tillägg istället för i själva systemet.

Förutom GDPR så är det en TinyMCE-uppdatering i 4.9.6 som vissa är rädda ska ställa till det för tillägg, samt en hel del att översätta, så ett extra öga på den här versionen känns klokt. Testa själv med Beta Tester-tillägget.

Kan du inte åka till WordCamp Europe den 14-16 juni men vill kolla ändå? Knip en livestreambiljett, den är gratis.

Det är förresten hela nio WordCamp-konferenser kvar i maj: Dayton 18-19/5Porto 18-19/5Bologna 19/5Bilbao 19-20/5Košice 19/5Calgary 25-26/5Managua 25-26/5Belfast 26-27/5 samt Saint-Petersburg 26/5.

I Stockholm kan du fira WordPress 15-årsdag den 27/5 med WPSE och våra vänner. Det blir lite trevligt prat om WordPress samt förstås tårta och bubbel. Anmäl dig här!

Några snabba: WooCommerce-temat Storefront har uppdaterats till 2.3.1. Tillägg som registrerats på wordpress.org men aldrig faktiskt använts kommer tas bort, så att andra tillägg kan använda de oanvända namnen. Tillägget Google Analytics Dashboard for WordPress, nu kallat ExactMetrics, har köpts av Awesome Motive, som även äger populära MonsterInsights. Räkna med pro-funktioner, men Syed Balkhi lovar att standardversionen kommer vara oförändrad. JavaScript-lokaliseringsprojektet vi nämnt tidigare har haft sitt första möte, det kommer bli fler. På tal om JavaScript så ska det bli lite mer ordning på hur detta organiseras i WordPress.

Den senaste versionen av WordPress är 4.9.5, men det är möjligt att 4.9.6 faktiskt är släppt när det här når din inkorg. Kolla i wp-admin!