WPSE 69

WordPress 5.0 beta 2, WooCommerce-uppdatering, och succé för WordCamp Nordic

Det är så mycket med WordPress 5.0, det uppdaterade schemat, och tillgänglighetsfrågan, så det får bli ett eget avsnitt i det här numret.

WordCamp Nordic, som går av stapeln den 7-8 mars i Helsingfors, var poppis bland sponsorerna. De sålde nämligen slut på sina sponsorplatser på 35 minuter totalt – guldsponsorerna såldes på en ynka minut, och silver på fyra! Jag vet ärligt talat inte om det är en bra sak… För övrigt så öppnas ansökningarna för att prata på konferensen den 7 november 10:00.

WooCommerce 3.5.1 har släppts, vilken stänger ett par akuta buggar samt förbereder för WordPress 5.0.

Jetpack har släppt en loggningsfunktion som heter Activity, vilken skulle kunna vara användbar om du är osäker på vad som händer i din WordPress-installation. Beroende på vilken kontonivå du har så loggas aktivitet olika länge.

WP Engine shoppar vidare, nu är det Array Themes som köpts för en okänd summa. Affären innefattar även Gutenberg-biblioteket Atomic Blocks, och Array Themes grundare Mike McAlister är numera anställd av WP Engine. Fokus blir nu att jobba vidare med StudioPress-produkterna. Befintliga Array Themes-kunder får erbjudanden att gå över till StudioPress, och webbplatsen finns kvar för support, enligt ett uttalande från McAlister.

Du har till den 16 november på dig att skicka in ditt bidrag till Automattic Design Award, om du vill ha chans att vinna den första trofén. Kategorierna är Best Site, Best Solution, samt Best Style. Ditt bidrag måste vara redo för Gutenberg, och – ironiskt nog – ta hänsyn till tillgänglighet…

Några snabba länkar innan vi går vidare till WordPress 5.0: Trevlig story om barn på WordCamp, från WordCamp Miami tidigare i år. Skräckhistoria om att installera ett piratkopierat tema. John James Jacoby bloggade sin upplevelse av Gutenberg och första betan av WordPress 5.0. Det finns en betaversion av tillägget som kopplar upp dig till Gutenberg Cloud, en plats att ladda ner block till Gutenberg – använd på egen risk.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 4.9.8.

WordPress 5.0 – här är vi nu

Tillgänglighetsfrågan vad gäller Gutenberg (nu i version 4.2) är fortfarande en synnerligen het potatis. Joe Dolson, som leder tillgänglighetsteamet, har skrivit omfattande om detta. Drew Jaynes håller inte riktigt med om argumentationen som Dolson lägger fram, och inte heller vad det innebär för WordPress framtid vad gäller ambitionsnivån. Däremot är Gary Pendergast, som leder Gutenberg-utvecklingen, fortsatt positiv i sin kommentar – han ser att den här historien är positiv för WordPress i stort. Det är förvisso ett vettigt inlägg, om än kanske inte helt relevant för frågan om huruvida Gutenberg, och därmed WordPress 5.0, är redo för lansering. Det diskuterades om en ny informativ ruta i wp-admin vore en lösning, men det verkar ha skjutits ned.

Andra som kommenterat tillgänglighetsfrågan är Jonathan Desrosiers och Ahmed Khalifa, som även fick en puff från WordPress-grundaren Mike Little på Twitter. Det sista är inte sagt i den här frågan, men i slutändan är det Matt Mullenweg som bestämmer om Gutenberg är bra nog för att släppa WordPress 5.0.

Här är det reviderade tidsschemat för WordPress 5.0:

  • Beta 2 släpptes den 30 oktober.
  • Beta 3 ska släppas i dag, den 2 november.
  • Beta 4 ska släppas den 5 november.
  • Den första lanseringskandidaten kommer den 12 november.
  • WordPress 5.0 släpps den 19 november.
  • Ungefär två veckor senare släpps 5.0.1 som stänger eventuella småsaker.

📘 Se även vår WordPress 5.0 FAQ.