WPSE 75

WordPress 5.0.1 och planerna för 5.1

WordPress 5.0 är släppt, med Gutenberg och allt, och det är även WordPress 5.0.1. Flertalet säkerhetshål har stängts i 5.0.1, vissa så pass allvarliga att äldre versioner av WordPress har uppdaterats. Om du väntat med att uppdatera till 5.0, och alltså var kvar på 4.9.8, så bör du uppdaterats till 4.9.9 automatiskt. Detsamma gäller flera äldre versioner av WordPress som stödjer automatisk uppdatering.

Observera även att vissa saker går sönder till följd av WordPress 5.0.1, främst på grund av förändringar relaterade till KSES.

Det blir en WordPress 5.0.2 tämligen snart. Tanken är att den första lanseringskandidaten ska släppas den 14 december, potentiellt följd av ytterligare en den 17 december. Lansering blir det den 19 december. Fokus för den här versionen är att uppdatera Gutenberg till version 4.7 (testa gärna), fixa lite buggar i nya standardtemat Twenty Nineteen, samt även några PHP 7.3-grejor.

Nästa lite större version av WordPress är 5.1, med fler än 200 saker som (förhoppningsvis) redan är fixade och redo att ses över för inkludering i kodbasen. Här vill man hålla högt tempo, med en beta redan den 10 januari, lanseringskandidat den 7 februari, och skarp lansering den 21 februari.

Nedladdningsräknaren för WordPress 5.0 står på 7 759 223 i skrivande stund. Det tickar på bra, men så driver WordPress över 32% av webben också…

Advanced Custom Fields kraschade totalt av WordPress 5.0. Lyckligtvis fixar uppdateringen av Classic Editor detta problem. Det har blivit tre versioner av denna sedan WordPress 5.0 släpptes. Se även Sal Ferrarellos varning om hur Classic Editor faktiskt fungerar.

Alla klagar inte: Elementor välkomnar WordPress 5.0 och Gutenberg i en bloggpost. Detsamma gäller tillägget Schema samt översättningstillägget Weglot.

Några länkar för utvecklare, för det är ju lite nytt nu. REST API:t har fått nya endpoints, så lägger du till temastöd för fullbreddsbilder och ändrat mediabeteende. Branches fungerar för övrigt så här för WordPress numera, det pågår en diskussion om vad som är bäst lämpat som tillägg, och vad är egentligen grejen med WordPress och git – Helen Hou-Sandi har skrivit utförligt om detta. 

WordPress-skaparen Matt Mullenwegs State of the Word från WordCamp US kan nu ses i efterhand. Här är hans nio projekt som han vill fokusera på under 2019. Flera bra saker där, låt oss hoppas att de kommer i hamn. Fas 2 för Gutenberg känns hyfsat relaterat här, nu går vi bortom det traditionella innehållet och tacklar bland annat widgets. Den stora frågan är hur Classic Editor kommer fungera jämte det här. Snart kommer du inte kunna tacka nej till Gutenberg. Det här är helt klart ett ämne vi återkommer till framöver.

Kinsta konstaterar att WordPress 4.9.8 är snabbare än 5.0, och ingen borde vara förvånad. Se även Servebolts PHP-tester med WordPress för att motivera dig till att uppdatera din PHP-version.

Nästa generations WooCommerce-admin, kallad wc-admin, kan nu testköras som ett tillägg. Inte redo för produktion riktigt ännu, det här är en så kallad alfa-version.

WooCommerce-temat Storefront har uppdaterats till 2.4.0. Det är förvisso inte en stor uppdatering, men den här bör du testa innan du kör ut på en publik butik.

Det officiella AMP-tillägget, AMP for WordPress, har nått version 1.0. Ja, det är redo för 5.0 och Gutenberg. Ett annat tillägg som är redo för Gutenberg är Easy Digital Downloads, med dedikerade block i sin senaste version.

Vinnarna i första Automattic Design Award är utannonserade. Tillägget Quick Checkout ägs numera av Scott Deluzio (se även förra ägarens post).

Puh. Det var mycket. Låt oss avsluta med Urban Sandéns sköna sajt om jazzmusikerna som WordPress-versionerna får sina namn ifrån. 🎺

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.0.1.