WPSE 76

WordPress 5.0.2 gömmer ordrar i WooCommerce

WordPress 5.0.2 har släppts, och det är förstås ett antal buggar som fixats, inte minst i den nya innehållsredigeraren. Uppdateringen installeras automatiskt om din installation stödjer detta. Dessvärre har 5.0.2 en negativ inverkan på ehandels-tillägget WooCommerce, för ”Alla ordrar”-listan blir nämligen tom. Inga ordrar är dock faktiskt försvunna, de visas bara inte i listan. En uppdatering bör komma till WooCommerce när som helst, men bli inte rädd när ”Alla ordrar” plötsligt är tom. Det finns en fix, i väntan på att det är löst från officiellt håll. Det här är förstås inte bra alls, och ett starkt argument mot att tillåta automatiska uppdateringar, vilket i sin tur är dumt eftersom de även täpper till säkerhetshål. 5.0.2 borde förstås helt enkelt ha testats med ett så viktigt och populärt tillägg som WooCommerce, men nu blev det alltså så här.

WordPress 5.0.2 ska förresten snabba upp WordPress rejält. Det kan behövas, med tanke på vad vi rapporterade förra veckan, rörande 5.0-hastigheten jämfört med 4.9.8. Det är förstås Gutenberg som är den stora skillnaden.

Nästa WordPress-uppdatering, 5.0.3, är planerad till den 9 januari nästa år. Där ska den där irriterande MIME-typsbuggen fixas, bland annat. Den lite större version 5.1 ska vara i en första beta redan den 10 januari, med lanseringskandidat den 7 februari, och lansering den 21 februari. Mer om det när det närmar sig, förstås. Tempot har verkligen höjts nu, apropå alla Gutenberg-fixar och så.

Har du lite svårt att komma igång med Gutenberg förresten? Anders Norén har skrivit en matig introduktion till den nya innehållsredigeraren. WPTavern har en post om hur du gör Gutenberg mer skriv-vänligt, ifall du vill ha ännu mer läsning i ämnet.

Apropå att komma igång med saker så har en lite matigare webbplats för kommande boken Webbpublicering med WordPress, skriven av undertecknad, släppts. Glöm inte skriva upp dig för nyheter! På webbplatsen hittar du även bilder på omslaget.

De flesta WordPress-grupperna har haft sina sista möten för i år, innan jul- och nyår. Det här ska designgruppen fokusera på under 2019, och PHP-gruppen har en hel del som behöver göras. JavaScript-gruppen vill ha hjälp med dokumentation. Kan du hjälpa till någonstans?

Gutenberg fortsätter sätta sitt märke på WordPress. Nu föreslås nya kodstandarder för JavaScript. Folk kommer ha saker att säga om detta, räkna med det. Kodstandarder har en tendens att agitera utvecklare…

Letar du efter tillägg som har block till Gutenberg? Nu finns det en hel sektion för sådana på wordpress.org. Kom ihåg att inte installera saker du inte behöver, det kan leda till problem.

Visst minns du väl Matt Mullenwegs nio saker som WordPress ska fokusera på under 2019? Så här har det gått vad gäller att göra om widgetar till Gutenberg-block. Man har kommit en bra bit på vägen, till synes. Följ arbetet på Github om du är intresserad av detaljerna.

Några korta att runda av med då. Advanced Custom Fields har fått årets sista uppdatering, till 5.7.9, du vill ha den om du använder tillägget. Tydligen behöver man posta självklarheter rörande fungerande e-post om du har ett tillägg på wordpress.org. WordCamp Nordic söker frivilliga som vill hjälpa till. Nästa års WordCamp US blir 1-3 november, så lite tidigarelagt jämfört med i år då. Envato, som äger ThemeForest bland annat, har publicerat en lång post om året som gått.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.0.2.