WPSE 78

WPML hackat, Yoast får ny VD, och 5.1 närmar sig

Det här är ett ganska nyhetstungt nummer till, så vi dyker ner i det direkt.

Populära tillägget och tjänsten WPML fick sin webbplats hackad, och besökare samt vissa kunder fick meddelanden om att tillägget var osäkert. WPML själva hävdar att så inte är fallet, och har återställt webbplatsen. Enligt dem så är det en sur före detta anställd som ligger bakom hacket, och de tänker ta ärendet till polisen om så inte redan skett. Som vanligt är det obehagligt när sådant här händer, men just när det är före detta anställda som är förbannade så är det svårt att skydda sig – om man inte byter lösenord till viktiga saker som servrar och så, exempelvis. Det är en läxa som WPML-gänget troligen lärt sig nu. De har i alla fall varit väldigt tydliga med att det inte är ett säkerhetshål i WPML-tillägget, men dina kontaktuppgifter kan vara på vift.

⚠️ Är du WPML-kund så bör du återställa ditt lösenord. Det gör du via Lost your password? på inloggningssidan.

WooCommerce har fått en säkerhetsuppdatering, till version 3.5.4. Den här ser ganska allvarlig ut, så du bör – som alltid – förstås uppdatera så snart det bara går.

Apropå WooCommerce så har man släppt en app till iOS och Android. Den är… inte direkt hyllad så här till en början, inte minst för att den kräver Jetpack och bara kan kopplas till en butik. Vi ska kika närmre på appen i ett senare nummer.

Yoast, som gör det mest populära SEO-tillägget med (nästan) samma namn, har fått en ny VD. Joost de Valk har som bekant fått en ledarroll för WordPress-projektet, så det var lämpligt, skriver han själv på sin blogg. Ny VD är Marieke van de Rakt, som presenteras i en officiell bloggpost, samt skriver lite själv om saken på sin blogg. Låt oss hoppas att vi slipper skämt eller onödiga kommentarer kring det faktum att Marieke är gift med Joost – hon har varit aktiv i bolaget länge och blotta tanken på att någon ska få den här typen av titel och ansvar i ett litet bolag är skrattretande. Gratulerar Marieke!

Josepha Haden, som är WordPress-projektets Executive Director och därmed ansvarig för de olika grupperna samt att de pratar med varandra, har startat med en bloggpost. Såväl Josepha som Joost är nya formella ledargestalter i WordPress-projektet, vilket du kunde läsa om i förra numret av WPSE.

Populära tillägget Advanced Custom Fields får kärlek bakom kulisserna, med omskriven kod och, längre fram, bättre cachning. Målet är att göra tillägget snabbare och mer stabilt, förstås.

Säkerhetstillägget Wordfence letar betatestare till sin nya version, där de introducerar en sorts översiktsportal över dina webbplatser som har Wordfence installerat. De kallar översikten för Wordfence Central. Om det här är något som lockar så kan du läsa mer här.

WordPress 5.1 drar allt närmre, det planerade släppdatumet (21/2) är fortfarande fullt rimligt. I och med nyligen släppta beta 2 så är alla textsträngar så gott som låsta, vilket betyder att det är fritt fram för översättare att börja göra sin grej. Som vanligt är det lättast att testa betaversionen med tillägget WordPress Beta Tester, men håll det på testsajter tills vidare.

Innehållsredigeraren Gutenberg kallas, från och med version 5.1, för ”block editor”, eller blockredigeraren på svenska får man förmoda. ”Gutenberg” var alltid tänkt att vara ett projektnamn, och vi visste att det här skulle hända, men nu är det i koden också.

För övrigt så är det Gutenberg 4.8 som är i WordPress 5.1 just nu. Den senaste versionen är däremot 4.9, och det är en ganska stor uppdatering får man nog säga.

Gutenberg Phase 2 är i full gång och handlar om att göra om widgets till block. Med tanke på hur dålig widgetgränssnittet faktiskt är, även om det fungerar lite bättre i Anpassa-läget, så kan det här bli bra. Det betyder dock att widgets måste konverteras till block, något som förstås inte kommer ske över en natt. Tur då att det blir ett Classic Widget-block, som kan läsa gamla widgetar. Lite som Classic Editor alltså.

Utvecklare bör känna till att WordPress 5.1 kommer med en del förändringar. Cron API:t har exempelvis två nya funktioner samt filter – läs på här om du förlitar dig på wp-cron. Andra nyheter är att du kan använda compare_key för att jämföra meta keys med nya LIKETaxonomiers metaboxar har några förändringar för hur datan städas, om alls. REST API:t har också förändringar, som påpekades i WPSE 77.

Det behövs designhjälp, med PHP-uppgraderingssidan samt showcase-sidan, så hoppa vidare till respektive bloggpost om saken ifall du vill hjälpa till.

Arbetet med boken Webbpublicering med WordPress 5.0 rullar vidare. Varje vecka presenteras en sponsor vars bidrag gör det möjligt att producera boken. Den här gången är det Petter Knutsson på GleSYS som har ställts mot väggen. Läs intervjun här.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.0.3.