WPSE 80

WordPress 5.1 i lanseringskandidat, och bara en svensk talare på WordCamp Nordic

WordPress 5.1 har släppts i en första lanseringskandidat, så det är sannolikt att man håller den planerade lanseringen den 21 februari. Som alltid så testar du lättast med tillägget WordPress Beta Tester. Utvecklare bör kika på WordPress 5.1 Field Guide, som sammanfattar nyheterna i den här versionen.

Tillägget WooCommerce Blocks har uppdaterats till version 1.4.0. Tanken är att det här blir en del av WooCommerce i framtiden. Även wc-admin, som är det kommande admingränssnittet, har uppdaterats till 0.7.0.

Dashicons, ikonerna som används i WordPress, ska förnyas. Läs mer om projektet här.

YoastCon är en konferens som Yoast-gänget anordnar, för tredje gången nu. I år handlade tweetsen och rubrikerna dock mer om grundaren Joost de Valk och vad som målades upp som sexistisk kommunikation. Det hela är lite lagom smutsigt, och vissa menar att det hela började när Yoast tillsatte Marieke van de Rakt som VDWPTavern reder ut det hela, men läs gärna kommentarerna också.

WordCamp Nordic har utannonserat sina talare, och det är förstås lite trist att det är endast en svensk på scenen (Jonathan Sulo, som håller i The WordPress plugins that your hosting provider fears). För övrigt berättar man även om en workshop för barn, för närvarande med 15 platser kvar. Det finns blott 65 biljetter kvar till WordCamp Nordic, som alltså sker i Helsingfors i Finland, den 7-8 mars.

Det har släppts fler biljetter till WordCamp Europe, om du inte köpt någon ännu. Årets upplaga går av stapeln den 20-22 juni, i Berlin. Och ja, det är Midsommarhelgen. Ses vi där?

Framtida WordCamps kommer få en webbapp, om arrangörerna vill. Projektet bygger på webbappen som gjordes för WordCamp Europe förra året.

Är du en fena på JavaScript och vill prata på årets JS for WP? Då är det läge att skicka in ditt förslag på föredrag. JS for WP är en onlinekonferens som pågår den 11-13 juli, och handlar förstås om JavaScript.

En fågel viskade om att WordPress-podden kommer tillbaka när som helst, så håll ett öga på wpodd.se om du inte redan prenumererar på podden så klart – då dyker den säkert upp av sig själv.

Senast ut i sponsorintervjuserien för kommande boken Webbpublicering med WordPress 5.0 är nylanserade Internetstiftelsen. Läs intervjun med Richard Brattlund här.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.0.3.

Tillägg: Disable Gutenberg

Återkommande läsare vet att vi älskar tillägg som gör en sak, men gör den bra. Disable Gutenberg är ett sådant tillägg. Gutenberg är som bekant den nya innehållsredigeraren från och med WordPress 5.0. Numera kallas den för blockredigeraren, så Gutenberg är en utvecklingsterm, samt namnet på tillägget där nya funktioner testar.

Tillägget Disable Gutenberg stänger av blockredigeraren. Helt, om du vill. Med andra ord, Disable Gutenberg är lite mer aggressiv än inställningarna som följer med tillägget Classic Editor, vilket vi skrivit om tidigare. Om det sistnämnda gör precis vad du behöver så finns det ingen anledning att testa Disable Gutenberg, men behöver du en hårdare hand så är det här tillägget för dig.

👉 Disable Gutenberg