WPSE 82

WordPress 5.1 är släppt, datum för kommande versioner

Veckans största nyhet är förstås att WordPress 5.1 är släppt. Fokus har varit på att förbättra blockredigeraren (tidigare känd som Gutenberg), samt Site Health-projektet som ger administratörer varningar om saker som för gammal version av PHP. Det är, utåt sett, en ganska liten stor version, men likväl en du måste uppdatera till manuellt, så in i wp-admin och tryck på Uppdatera-knappen om du inte gjort det ännu.

WordPress 5.1.1 släpps i lanseringskandidat den 7 mars, och rullar ut för alla den 12 mars. Det är förstås en säkerhets- och buggfixversion, så den kommer installeras automatiskt. Inga större buggar har rapporterats vad gäller 5.1.

WordPress 5.2 har fått nya datum, som väntat. Beta 1 är planerad till den 21 mars, med lanseringskandidaten den 17 april, och en lansering den 30 april. 

Det pågår fortfarande en diskussion kring ett mer konsekvent lanseringsschema för WordPress, vilket vi nämnt tidigare. Här kan du tycka till, men överlag ser det bra ut och såväl användare som utvecklare får lite lättare att förutse vad som komma skall, tidsmässigt i alla fall.

WordPress Triage Team ska städa upp bland rapporterade buggar, något som verkligen behövs. Bra initiativ, hjälp gärna till om du kan!

Ett menyblock är på väg till blockredigeraren. Här är förslaget, om du är nyfiken. Dessutom ska vi få möjlighet att visa/dölja block helt och hållet, eftersom alla inte använder allt som finns i blockredigeraren, eller läggs till av tillägg för den delen. Blockredigeraren riskerar bli väldigt stökig annars. Förhoppningsvis hinner man med denna förbättring till WordPress 5.2.

WordPress-appen har äntligen fått stöd för blockredigeraren, vilket är goda nyheter för de som är beroende av båda dessa. Eller ja, stödet kommer snart – just nu kan du testa betaversionen.

BuddyPress, communitytillägget, har fått en säkerhetsuppdatering till 4.2.0. WooCommerce Admin, tidigare kallat wc-admin, har uppdaterats till 0.8.0, vilket även det är främst buggfix.

Tydligen erbjuder företag tilläggsutvecklare recensionstjänster, för extra exponering på wordpress.org, mot betalning. Tacka nej till sådana dumheter, du kan bli utsparkad från wordpress.org.

Webbpublicering med WordPress 5.0 blir Webbpublicering med WordPress 5.1, så klart. Läs mer här, och kika på det uppdaterade omslaget.

ClassicPress, den alternativa versionen av WordPress som baseras på 4.9.x-grenen, har släppts sin lanseringskandidat (två stycken i skrivande stund, faktiskt). Vi ska titta närmre på ClassicPress i ett framtida nummer.

Alex Mills, känd som Viper007Bond, har gått bort i sitt hem. Hans familj har postat en uppdatering på Alex webbplats. Han är saknad av familj, vänner, och hela WordPress-communityt.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.1.

Intervju: Varför är det bara en svensk talare på WordCamp Nordic?

WordCamp Nordic är runt hörnet. Den första pan-nordiska WordPress-konferensen sker i Helsingfors, Finland, den 7-9 mars. Det är många som uttryckt sin besvikelse att det bara är en svensk talare på WordCamp Nordic, och det blir inte bättre av att det bara var en enda svensk talaransökan.

Johan Falk är en del av talargruppen och har varit involverad i talarprocessen, schemaläggning med mera. Här svarar han på våra frågor om talarsituationen på WordCamp Nordic.

Hur kommer det sig att det bara är en svensk talare på WordCamp Nordic?
Som påpekats så har vi bara en svensk talare på WordCamp Nordic, vilket jag också tycker är synd! Men tyvärr så fick vi bara en svensk ansökan som kom in och som då också blev godkänd, så det var alltså inte så att några svenska talaransökningar blev bortvalda i processen, snarare tvärtom.

Det gör ju då att det istället handlar om steget att få svenskar att ansöka där vi måste fundera på varför det blivit så här. Jag kan själv absolut tycka att vi kunnat arbeta än mer med uppsökande aktiviteter för att få in fler svenska ansökningar. Att det finns svenska talare är det ju ingen fråga om, det vet vi från tidigare svenska meetups och WordCamps.

Men att kunna lägga den tiden med mer uppsökande aktiviteter är också tidskrävande och alla som är med och arrangerar WordCamps gör ju det som volontärer, även om t.ex. just jag har en arbetsgivare som låter mig lägga lite arbetstid på community-relaterade aktiviteter. 

Men jag tar gärna emot all feedback kring hur vi kunnat göra detta bättre, så tar jag med mig det till resten av gruppen och vår utvärdering efter konferensen.

Har det varit svårt att nå ut till det svenska WordPress-communityt med information?
Jag tycker att vi på ett bra sätt fått ut information i de kanalerna som finns och med den tiden vi kunnat lägga på detta. Sedan kan jag väl personligen tycka att vi har en del att arbeta på i den svenska WordPress-communityn generellt, t.ex. kring arrangera återkommande meetups och WordCamps, få fart på diskussionerna i wpsv-slacken m.m. vilket i sin tur skulle göra att fler personer blir informerade och involverade och så vidare. Men det är kanske något vi kan diskutera och arbeta med under WordCamp Nordic hoppas jag.

Hur ser fördelningen ut bland besökarna, vilka länder kommer de ifrån?
Tyvärr har vi inga exakta siffror på detta, vi frågar t.ex. inte om detta vid biljettköp eller så, men om man tittar översiktligt t.ex. vilka toppdomäner besökarna angett för sin mailadress så kan man snabbt dra slutsatsen att de flesta besökarna kommer från Finland, vilket i och för sig inte är konstigt när WC Nordic detta år är i Helsingfors.

Men det är ett gäng från Sverige ändå och t.ex. lite diskussioner på WPSV:s slack kring detta och verkar bli en gemensam middag på fredag kväll vilket blir kul!

Vilka lärdomar kan man dra av det här resultatet, vad gäller ett WordCamp som spänner över flera länder?
Jag tror inte vi ska dra för stora växlar nu så här innan, utan kanske utvärdera det än mer efteråt. Men att värdlandet där konferensen går av stapeln har fler arrangörsdeltagare, talare och besökare tror jag är ganska naturligt och ok att det är så.

Sedan tycker jag att det viktigaste är att se till att detta inte blir en engångsföreteelse, utan att vi bygger vidare på det engagemang och vad vi lärt oss så vi kan skapa ännu bättre WordCamp Nordics kommande år. Förhoppningsvis kan detta även hjälpa till att ge lokala communities inspiration och skjuts att få fart på egna meetups och WordCamps i respektive länder och städer.

🎫 Det finns fortfarande ett fåtal biljetter till WordCamp Nordic om du är sugen på att åka till Helsingfors.