WPSE 83

I dag börjar WordCamp Nordic, och 90% av infekterade webbplatser kör WordPress

I dag börjar WordCamp Nordic, med Contributor Day. Konferensdagen är i morgon. Apropå det så har Johan Falk, som vi intervjuade i förra numret av WPSE, skrivit en bloggpost om talarfördelningen på WordCamp Nordic. Det är intressanta siffror, tyvärr inte så hemskt uppmuntrande vad gäller könsfördelningen, men det är bra att prata öppet om antagningsprocessen. Allt kan alltid bli bättre, och det börjar med öppenhet och diskussion.

Det blir en Global WordPress Translation Day den 11 maj i år, med översättnings-meetups över hela världen. Förra gången var 2018, då anordnade vi en meetup i Stockholm. Mer om detta när evenemanget har tagit lite mer form.

ClassicPress har släppts i version 1.0.0, kallad Aurora. För den som inte följt med i turerna så är ClassicPress en version av WordPress 4.9.9, och har alltså inte Gutenberg eller någon av förändringarna som kom med WordPress 5.0 eller 5.1. ClassicPress framställer sig som ett säkrare, mindre förändringsbenäget alternativ till WordPress. Version 1, som alltså börjar med 1.0.0, kommer stödjas under lång tid, och alltså inte ersättas när nästa generation av ClassicPress – kallad version 2 – släpps. Lite som Linux-distributionerna och deras LTS-koncept alltså. Och ja, WordPress-tillägg som fungerar med WordPress 4.9.9 fungerar med största sannolikhet även till ClassicPress.

Dramatiska siffror i Sucuris säkerhetsrapport för 2018, baserad på 18 302 infekterade webbplatser. 90% av dessa körde WordPress som plattform, vilket förstås inte är konstigt eftersom WordPress är det tveklöst största alternativet. Man noterar att fördelningen är representativ den popularitet plattformen har, men det ser förstås illa ut att 90% av de infekterade webbplatserna körde WordPress.

Stort säkerhetshål i Freemius, vilket är ett verktyg som används av såväl tillägg som teman. Tyvärr finns det ingen lista på vilka teman och tillägg som faktiskt använder Freemius, men man har gjort sitt bästa för att informera utvecklare i alla fall, så att de kan uppdatera till en nyare version. WPTavern har en genomgång av läget.

Jetpack har uppdaterats till 7.1, samt igen till 7.1.1 för att täppa till säkerhetshål. Det är fokus på småföretagen, med block för öppettider, Mailchimp, och kontaktuppgifter, bland annat. Bra uppdatering!

Gutenberg har uppdaterats till 5.2. Jämfört med den förra versionen är det här en liten uppdatering, som dessvärre för med sig lite prestandaproblematik. Förhoppningsvis löser man detta.

Podcasten Women in WP går nu att prenumerera på via iTunes, vilket förstås bara är en ursäkt för mig att länka till podden… Och ja, du kan även lyssna på Spotify.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.1.