WPSE 88

WordPress 5.2 i beta och WooCommerce 3.6 i ny lanseringskandidat

WordPress 5.2 är släppt i beta 2, men när du läser det här kan faktiskt beta 3 vara ute. Planen är att släppa 5.2 skarpt den 30 april, med en lanseringskandidat den 17 april.

Apropå 5.2 så kan utvecklare glädjas åt nya dashicons, samt två nya filter för nätverksinstallationer. Även blockredigeraren har ändrats något, alltså själva redigeraren, eftersom den ska fungera på fler ställen än bara postsidorna – läs mer här.

WooCommerce har släppt en andra lanseringskandidat av version 3.6. Detta har flyttat lanseringsdatumet till den 17 april, såvida inget oväntat händer förstås. Förutom fixade buggar så har man lagt till en inställning som döljer Marketplace-förslagen som ingen egentligen ville ha, och gjort lite andra förändringar kring denna funktionalitet (se förra numret). Förhoppningsvis gör det alla nöjda och glada.

Förra numret handlade mycket om kontroverser, som ni kanske minns. En av dessa var Jetpack och hur de puffade för sina egna tjänster och funktioner på Lägg till tillägg-sidan. Man har nu ångrat sig, så Jetpack 7.2.1 har tagit bort den här självreklamen. Alla kan göra fel, och här har man lyssnat, så bra där. 7.2.1 fixar även lite småsaker, så oavsett vilket bör du så klart uppdatera.

Den andra kontroversen var Pipdig och deras olämpliga agerande i sina tillägg och teman. WPTavern följer upp, och berättar att många vill flytta från Pipdigs produkter men behöver hjälp. Utvecklaren Mark Jaquith har släppt ett tillägg som blockerar Pipdigs P3-tillägg från att skicka information till Pipdigs servrar, om du är en av de som sitter fast i Pipdigs produkter.

GoDaddy har köpt ThemeBeans, CoBlocks, och Block Gallery. Den förstnämnda var en temabutik, medan de andra två är relaterade till blockredigeraren. Hela ThemeBeans-katalogen är nu släppt på GoDaddys Github (de brukar göra så), och befintliga betalande kunder får support under hela licensen, men temana blir förstås lite mindre exklusiva eftersom de nu är fria för alla att använda. Rich Tabor, grundare till dessa tjänster, skriver lite mer i sin egen bloggpost. Han börjar även jobba på GoDaddy. Grattis till alla inblandade, förstås.

Gutenberg-utvecklarna vill ha dina tankar om hur widgets ska fungera som block i blockredigeraren. Läs mer om det i RFC:n på Github.

WPML har uppdaterats till 4.2.5, i ett försök att göra det inte helt enkla gränssnittet lite lättare att jobba med.

Temat Avada har sålt över 500 000 exemplar på Envato Market. Förra året passerade man $25 miljoner i försäljning, så utvecklarna på ThemeFusion är nog rätt nöjda med detta. Avada är ett av de där “vi kan göra allt”-köptemana som vissa älskar, och andra hatar innerligt.

På tal om Envato så har Envato Elements släppts som tillägg, vilket betyder att du kan köpa sidmallar och foton och allt vad det är direkt från wp-admin.

Stack Overflow har släppt sin senaste användarundersökning, och det är förstås intressant läsning. JavaScript är mest populärt bland språken, tätt följt av HTML/CSS och SQL. Jquery är fortfarande mer populärt än React.js bland webbramverken, och Visual Studio Code är den mest använda editorn. Och var hamnar WordPress? Jo, det är plattformen som Stack Overflows användare tycker minst om… Ouch.

WordPress.tv, sajten som bland annat samlar videoupptagningar från WordCamp-konferenser, har passerat 10 000 videor.

Sucuri varnar för tillägg som stängts på wordpress.org till följd av säkerhetshål. Föga förvånande så letar otrevliga typer efter just sådana, och riktar sedan attacker mot sajter som fortfarande använder dem. Läxan att lära är att kolla läget med dina tillägg regelbundet.

Onlinekonferensen WordSesh kommer tillbaka den 22 maj. De söker talare, och du kan säkra en rabatterad biljett om du skriver upp dig på nyhetsbrevet.

Det verkar förresten bli ett WordPress-orienterat spår på Internetdagarna i år. Inget program är släppt ännu dock, men vi håller ögonen på den här. Internetdagarna infaller den 25–26 november.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.1.1.