WPSE 90

WordPress 5.2 är nära, och rapport sågar tillgängligheten

WordPress 5.2 är nära nu, med planerad lanseringsdag den 7 maj. Lanseringskandidat 2 är släppt, och det bör vara den sista vi ser innan skarpt släpp. Du testar lättast med Beta Tester-tillägget, som vanligt.

Hälso-funktionen i kommande WordPress 5.2 kan bli en uppskattad funktion. BuddyPress 5.0, som är tänkt att släppas den 30 maj, kommer exempelvis lägga till information där, med förhoppningen att det ska bli lättare att felsöka konstigheter. Förhoppningsvis följer fler tillägg det här spåret.

Om du utvecklar tillägg så kan det här utkastet rörande integritetsfrågor vara av intresse. Det kommer från privacy-gruppen, och du kan tycka till om innehållet om du vill. Inget som är hugget i sten ännu således.

Gutenberg har uppdaterats till 5.6, och det är främst småfixar den här gången. Räkna med en hel del sådana uppdateringar av Gutenberg, som alltså är utvecklingstillägget för blockredigeraren, framöver. Inte minst med tanke på den 329 sidor långa tillgänglighetsrapporten som Tenon tagit fram på uppdrag av WPCampus. Rapporten är baserad på WordPress 5.0.3, vilket betyder att en del av de saker som hittades är fixade, men det är väldigt mycket kvar, milt uttryckt. Rekommendationen är att inte använda blockredigeraren om du behöver assisterande mjukvara, vilket är skarp kritik. Om du jobbar med webbutveckling bör du åtminstone skumma den här rapporten, det är lärorikt.

Apropå Gutenberg så har projektet för att installera nya block direkt i blockredigeraren påbörjats.

WooCommerce-temat Storefront har fått en liten uppdatering, till 2.4.6.

Tillägget WooCommerce Checkout Manager hade ett otrevligt säkerhetshål, fixat i version 4.3, så se till att du uppdaterar.

Biljetterna till årets WordCamp US har släppts. De kostar $50, vilket är drygt 465 kr, vilket inte är så farligt men resa till USA tillkommer ju förstås… WordCamp US går av stapeln 1-3 november i St. Louis.

En diskussion har startats kring en förenkling av admingränssnittet, wp-admin alltså. Läs mer här.

Classic Editor, tillägget som ersätter blockredigeraren med den gamla redigeraren, har över 4 miljoner aktiva installationer och är därmed det mest populära tillägget på wordpress.org. Detta enligt I Love WordPress undersökning, baserad på scrapad data från wordpress.org. Elementor Page Builder är tvåa på listan med över 2 miljoner installationer, och Duplicate Page-tillägget är trea med över 800 000 installationer. Detta, och mycket annat, hittar du i sammanställningsposten.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.1.1.