WPSE 93

Produktblock till WooCommerce, WordPress-utveckling, och nya poddar

WooCommerce 3.6 la till produktblocken, men utvecklingen av dessa går förstås vidare. Likt Gutenberg så finns det en så kallad ”feature plugin” om du vill testa den senaste versionen av funktionen. WooCommerce Block 2.1.0 är släppt, och handlar främst om att bättre visa den utvalda produkten i Featured Product-blocket. Framtida versioner kommer dessutom att lägga till WooCommerce-widgetar som block.

WooCommerce 3.7 är för övrigt planerat till den 22 juli. Fokus i den versionen blir det nya admingränssnittet samt två nya produktblock. Mer om det senare.

WordPress Translation Day 4 klockade 77 översättning-tillställningar i 35 länder, 183 nya översättare, tolv nya GTE:er och 14 nya PTE:er. WPTavern sammanställer det hela väl i en post. Det var inget event i Sverige den här gången. Nästa gång!

På tal om WPTavern så har de startat en ny podcast, Pressing Topics, där Jeff Chandler och Malcolm Peralty snackar WordPress-nyheter varje vardag. Här är första avsnittet.

WordPress Core-gruppen vill ha svar på tre frågor som del i en retrospektiv för 5.2. Om inget av det där lät som grekiska för dig så bör du överväga att svara. Det handlar alltså om hur man ska förbättra utvecklingen av framtida versioner av WordPress.

Bilduppladdningen, och hanteringen, i WordPress kan absolut förbättras. Det finns en handfull tickets i Trac som behöver hjälp av duktiga utvecklare, så är det din kopp te bör du kika på den här posten. Har du förresten tickets som du tycker borde vara med i WordPress 5.3 så kan du tipsa här, i alla fall över helgen.

Apropå 5.3 så rör de flesta uppdateringarna förstås blockredigeraren. Kolumnblocket ska kunna ändra storlek, gruppblocket läggs till, bättre hantering av nästlade block, ett tabellblock, gruppering av block, och förstås ett putsat gränssnitt. Fler saker kan förstås tillkomma, men så långt har man nästan kommit i Gutenberg-tillägget redan, nu i version 5.7. Något lanseringsdatum för 5.3 finns inte ännu.

Block Editor Handbook har släppts, en guide för designers och utvecklare som jobbar med blockredigeraren. Inte att förväxla med en guide för hur blockredigeraren är att skriva i, således.

WordPress 5.2.1 bör släppas i början av nästa vecka.

Ett bra steg för att underlätta WordPress-utvecklingen är en ElasticSearch-driven sökmotor av Trac, det stabbiga ärendesystemet som man av någon outgrundlig anledning fortfarande använder… WPTracSearch skapades av utvecklaren William Earnhardt, som för övrigt har en intressant post om hur man stänger av Site Health-testerna, vilket man inte bör göra men kanske kan tänkas behöva göra i enstaka fall. Det blev i alla fall ett tillägg, Site Health Tool Manager, av det hela.

WordPress-skaparen Matt Mullenweg har också startat en podcast, Distributed, om distribuerat arbete. Det första avsnittet är en intervju med Upworks VD Stephane Kasriel.

Jetpack 7.3.1 är en liten uppdatering, mestadels puts, men du bör förstås uppdatera om du kör tillägget.

Regenerate Thumbnails har fått sin första uppdatering efter Alex ”Viper007Bond” Mills bortgång, till 3.1.1. Alex dök även upp på utvecklarlistan till WordPress 5.2, och kommer nog synas även i framtida versioner, om hans bidrag inkluderas.

Betaltillägget (som förstås kostar pengar) WP Simple Pay flaggar för ny prissättning inom kort. Är du sugen på en licens är det med andra ord läge att shoppa nu, för det blir upp till dubbelt så dyrt framöver.

Säkerhetstillägget WordFence har uppdaterats till 7.3.1 och den största nyheten är att det finns tvåfaktors-autentisering även för gratisanvändare.

Filuppladdningstillägget File Uploads till Ninja Forms har haft ett säkerhetshål, så se till att du uppdaterar detta omgående. Version 3.0.23 och senare ska vara säker. Även tillägget Ultimate Member har haft ett säkerhetshål, vilket täpptes till i 2.0.46.

Tilläggsgruppen har publicerat ett förslag för nya tillägss-riktlinjer på wordpress.org. Förslaget är öppet för diskussion tills efter WordCamp Europe, sedan kommer man ta ställning till om det ska gälla, skrivas om, eller skrotas. Tyck gärna till!

Tillgänglighet är viktigt, så det är bra att Elementor skriver om saker att tänka på för Elementor-användare. Råden är förstås generella nog för alla, så kika gärna om du är osäker på om din webbplats är läsbar nog.

Populära anteckningsappen Bear har nu stöd för publicering till WordPress, och som om det inte vore nog så har man släppt delar av det här som öppen källkod. Bra där!

På söndag börjar Marcel Bootsman promenera till WordCamp Europe, vilket är en promenad på hela 748 km. Kinsta sponsrar, och har skrivit en post om det, och varför Marcel ger sig ut på det här äventyret.

CalmPress, en fork av WordPress utan blockredigeraren, har nått alpha14 av sin 1.0.0. De flesta är nog inte så intresserade av detta, men det visar ändå på styrkan i öppen källkod, att man kan, om man vill, ta all kod och göra en egen variant som känns mer rätt. I den här versionen har man tagit bort Gravatar-funktionen, vilken man nog kan tycka borde ut ur vanliga WordPress med.

Webbpublicering med WordPress ligger ute för korrektur. Då är det ett bra läge att påminna om att det är sista chansen att sponsra boken, om man är pepp på det. Mer om boken snart.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.2.