WPSE 94

WordPress 5.2.1, WooCommerce har uppdaterats, och en massa sidbyggare

WordPress 5.2.1 har släppts som planerat. Det är en buggfix och den bör ha installerats automatiskt. Nästa version blir 5.2.2, vilken bör komma om ett par veckor. Även denna är en buggfixversion.

Widgetar finns nu som block i blockredigeraren, men det gamla gränssnittet för widgetar är kvar dels under Utseende > Widgetar och dels i Anpassa-läget. Nu har man börjat titta på nya varianter av dessa, baserade på blockredigaren. Tyck till om designförslagen här.

WooCommerce 3.6.3 är släppt. Det rör sig om buggfixar så du bör förstås uppdatera till den här, som vanligt.

WooCommerce Admin har uppdaterats till 0.12.0. Det här är tillägget som används för att testa nästa generations WooCommerce-adminpaneler. Vi ska titta närmre på det inom kort.

Med WordPress 5.2 kom även nya säkerhetsfunktioner som gör att din installation inte ska kunna infekteras via ett hack på wordpress.org, varifrån uppdateringar alltså kommer. Det hela gås igenom i en bloggpost, där du även kan lära dig hur du kan använda samma teknik för dina tillägg.

Sidbyggaren Visual Composer fyller åtta år, och firar med 50% rabatt på premiumlicenserna. Som många andra sidbyggare så är Visual Composer kontroversiell, vissa älskar tillägget medan andra skruvar besvärat på sig och pratar om att det är onödigt tungt samt komplicerat.

Apropå sidbyggare så har Elementor släppt temat Hello på wordpress.org, vilket de påstår är det snabbaste WordPress-temat någonsin. Det har inte direkt något med verkligheten att göra, men jämfört med många monstruösa teman så är det här starttemat förstås väldigt lättviktigt. Temat har tidigare funnits på Github, så det är inte helt nytt, men lättheten att installera via wp-admin är förstås lockande, och ett bra sätt för Elementor att få fler betalande användare.

Det är tydligen ett sidbyggarnummer den här veckan, för Divi har fått en stor uppdatering med förbättrade inställningar. Elegant Themes, som gör Divi, har för övrigt en ny webbplats om du är intresserad av sådant.

Vill du testa medlemsfunktionen med betallösning som Jetpack ska introducera framöver? Då kan du skriva upp dig för betan. Du behöver ett betalkonto för Jetpack dock.

Apropå Jetpack så tog man visst bort After the Deadline-funktionen i Jetpack 7.3. After the Deadline var en startup som Automattic köpte upp, för att hjälpta till med stavnings- och grammatik-kontroll på såväl WordPress.com som WordPress-sajter med Jetpack. Funktionen har aldrig fungerat med den nya blockredigeraren, så det här kom knappast som en chock. Jetpack-teamet tipsar istället om tjänsten Grammarly, som anses vara industriledande.

Ska du till WordCamp Europe i Berlin och är intresserad av hosting samt infrastruktur så är det kanske värt att åka några dagar tidigare. HostCamp 1.0 är nämligen en unconference som sker den 19 juni, alltså dagen innan WordCamp Europe. Biljetter kostar €200, och du behöver ansöka om en inbjudan.

Boken Webbpublicering med WordPress är fortfarande på korr. Layout och sättning påbörjas nästa vecka, vilket betyder att det då inte går att vara med och sponsra längre, det är med andra ord sista chansen nu. Det är därför lite extra kul att kunna välkomna Servebolt som sponsor. Läs intervjun med Jonathan Sulo här.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.2.1.