WPSE 95

WooCommerce 3.6.4, och grattis WordPress!

WooCommerce 3.6.4 är släppt. Nytt i den här versionen är att man mosat några småbuggar, samt nu uppmanar till test av WooCommerce Admin-tillägget. Just det tillägget är en förhandsversion av nästa generations adminupplevelse för WooCommerce, vilken kommer i 3.7.

Tidsplanen för WordPress 5.2.2 är släppt. Första lanseringskandidaten kommer nu på måndag, med en andra sådan måndagen därpå. Lansering blir det torsdagen den 13 juni. Eftersom det här är en liten version av WordPress så kommer den installeras automatiskt.

WordPress har förresten fyll 16 år – grattis! WPTavern sammanfattar hur detta firats.

Design-teamet har släppt ett tillägg för att lättare kunna testa och få respons på experimentella designförändringar i wp-admin. Ladda ner tillägget från Github, men kom ihåg att det här är för test enbart, saker och ting kan gå sönder.

Automattic gör något liknande med tillägget Full Site Editing, som är tänkt att göra det lite lättare att komma igång med innehåll till olika sorters sidor. Det här är främst avsett för WordPress.com, men kan förstås inspirera till avstickare för egeninstallerade den versionen av WordPress. Det är inte heller helt otänkbart att funktioner från den här letar sig till Jetpack. Just nu rör det hur som helst sig bara om tre olika mallar som helt enkelt ger dig testinnehåll i blockredigeraren.

Gutenberg 5.8 är släppt, med en första version där widgetar hanteras helt och hållet av block, bland mycket annat.

Apropå blockredigeraren så har arbetet med möjlighet att installera nya block från blockredigeraren kommit igång. Här är ett första förslag på hur flödet för detta skulle fungera, samt länkar till skisser på hur det skulle kunna tänkas se ut. Relaterat (för utvecklare): Diskussionen kring API för blockregistrering.

Några säkerhetshål att känna till följer. Tillägget Form Maker by 10Web har haft ett otrevligt säkerhetshål, se till att du har uppdaterat om du kör detta. Även tillägget WP Database Backup har haft ett säkerhetshål, så uppdatera där med. Detsamma gäller köptillägget Convert Plus.

Det talas inte så mycket om temat Genesis längre, men nu är i alla fall betaversionen för 3.0.0 släppt.

WPCoffeeTalk är en ny podd (på engelska) om WordPress, om du är sugen på en sådan.

Den 16 maj var det WordPress-meetup hos Oderland i Göteborg. Läs sammanfattningen här.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.2.1.