WPSE 96

WordPress 5.2.2 försenas, Joost hoppar av, och meetup i Stockholm

WordPress 5.2.2, nästa bugg- och säkerhetsversion, har ett så litet antal tickets att man planerar ta några som redan är klara men avsedda för version 5.3. Det blir inga nya funktioner eller omfattande förändringar, 5.2.2 är en liten version, men en del förbättringar är att vänta i förtid. Detta betyder att lanseringsschemat för 5.2.2 har förändrats något. Nu kommer lanseringskandidaten den 10 juni, med en andra sådan den 13 juni. Lansering av 5.2.2 är planerad till den 18 juni.

Den 13 juni är det WordPress-meetup i Stockholm, om säkerhetsintrång och nätverksinstallationer. Det finns platser kvar, så anmäl dig om du är sugen, och glöm inte att anmäla dig för mat och dryck också. Länk finns på Meetup-sidan.

Arbetet med möjligheten att installera block i blockredigeraren fortsätter i projektet kallat Block Library. Nu finns det flöden och utkast att titta samt tycka till om. Ska du förresten till WordCamp Europe så kan du vara med och testa blockredigeraren så att utvecklarna får mer användardata att ta hänsyn till.

Apropå blockredigeraren så kan man snart gruppera/avgrupper block, per den nya funktionen som finns i test-tillägget Gutenberg. Potentiellt väldigt användbart.

Automattic tar över Alex ”Viper007Bond” Mills tillägg, och kommer förstås informera om dess ursprung. Det här är goda nyheter, dels eftersom det är bra tillägg, och dels för att det var Alex förhoppning att någon skulle göra det. Tilläggen kommer fortsätta vara gratis.

Jetpack 7.4 är släppt, med fokus på buggfixar, men en nyhet är öppettids-blocket till blockredigeraren. En annan är att WhatsApp har lagts till i delningsfunktionen, vilket kanske tilltalar vissa.

Wordfence har släppt ett nytt tillägg för säkrare inloggning, kallat Wordfence Login Security. Tilläget ger dig tvåfaktors-autentisering, CAPTCHA, samt skydd för attacker via XML-RPC. Dessa funktioner finns även i det vanliga Wordfence-tillägget.

Temat och sidbyggaren Divi har fått en uppdatering som ska göra allt snabbare. 

Poedit, programmet (till Mac, Windows, och Linux) för att göra samt uppdatera översättningsfiler, ska bli bättre, så därför finns det en kort undersökning där du kan dela med dig av dina tankar och erfarenheter av programmet.

Joost de Valk lämnar sin roll som Marketing Lead för WordPress-projektet. Bortsett soppan som uppstod när Joost utnämndes, så verkar det som att det var oklarheter kring vad han faktiskt skulle göra. Det går inte att se det här som annat än ett misslyckande, och ännu ett tecken på att allt inte är så väl ställt med ledningen kring WordPress som öppen plattform. Här finns det jobb att göra, och om det här inte blev en kalldusch och en påminnelse om detta, så vet jag inte vad som skulle vara det…

Slutligen, WordCamp Europe närmar sig med stormsteg. Det är den 20-22 juni i Berlin (ja, det är över Midsommar), och biljetterna är slutsålda. Vissa har hört av sig med biljetter som de inte kunnat använda, så om du eller någon du känner behöver en biljett, svara på det här mejlet så försöker vi lösa det!

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.2.1.