WPSE 97

WordPress 5.2.2 i lanseringskandidat

Den första lanseringskandidaten av WordPress 5.2.2 är släppt. Du kan testa med Beta Tester-tillägget, som vanligt. Skarp lansering är planerad till den 18 juni, med en andra lanseringskandidat någon gång senare i dag.

XML Sitemaps kan bli en del av WordPress framöver, om det här projektet får gehör. Tanken är att WordPress ska få ett API, så att tillägg kan generera sitemaps på ett uniformt vis. Sitemaps används främst av sökmotorer för att lättare indexera en webbplats, och flera tillägg har egna implementationer av detta.

Temagruppen har haft ett möte där man diskuterade om Trusted Authors-programmet skulle tas bort. Det har inte varit helt utan kontrovers, så frågan är om det är så bra ändå? Man bestämde även att teman på wordpress.org måste fungera utan krav på premiumtillägg, samt ha någon form av design och således inte vara stillösa startteman. Inte heller får teman längre ha med XML-filer för demoinnehåll.

Gutenberg 5.9 är släppt, med möjligheten att gruppera och bryta ut block ur grupper. Bättre notiser för vad som händer, så kallade snackbars, har även introducerats.

Gutenberg har kommit till Drupal i en skarp första version, baserad på version 5.6.1 (5.9 är den senaste, som sagt), med interaktion med Gutenberg Cloud. Kul att se det här projektet rulla på så bra. Det är inte helt buggfritt ännu dock, återanvändning av block fungerar exempelvis inte.

Communitytillägget BuddyPress kommer få samma typ av lösenordshantering som WordPress, med varningar för dåliga lösenord. Tanken är att det här ska rullas ut i BuddyPress 5.0.0, men det finns inget lanseringsdatum för denna ännu.

Apple har utannonserat sin egen version av global inloggning, precis som Facebook och Google har. Sign in with Apple skapar en anonymiserad inloggning åt dig, så att du inte kan spåras av webbplatser eller appar. Kaspars Dambis har redan tagit fram en första version av ett WordPress-tillägg som möjliggör just detta.

Apropå tillägg: det finns en tagg som heter “adopt-me” på wordpress.org, för tillägg som letar efter någon som kan ta hand om dem. Kolla här om du vill hjälpa till.

WooCommerce skriver lite om SCA-kraven som träder i kraft i september. Dessa gäller betallösningar, som behöver stärka sina auktoriseringar, vilket de flesta redan har inbyggt (3D Secure, Verified by Visa osv.), men kika för all del på deras översikt

Tillägget User Submitted Posts, som låter besökare skicka in poster, hade en otrevlig bugg som gjorde att det gick att ladda upp vilken fil som helst, fastän tillägget ville ha en bild. Detta är fixat, så om du använder USP bör du absolut uppdatera. NinTechNet hittade det här först.

WP Statistics, med över en halv miljon aktiva installationer, har haft ett säkerhetshål. Glöm inte att uppdatera om du kör detta!

WordCamp Europe är nästa vecka! Om du ska dit, och ska medverka på Contributor Day, så finns det en instruktiv bloggpost om saken.

I kväll är det meetupen Hantering av ev. säkerhetsintrång + WordPress i nätverk: Vad är det? hos Foo Café. Det finns hela 33 platser kvar.

På tal om konferenser så finns det fortfarande platser på onlinekonferensen JavaScript for WordPress, den 11–13 juli.

Den sista sponsorn av Webbpublicering med WordPress är intervjuad, och ingen är väl förvånad över att det är Divide & ConquerLäs intervjun med Helena här.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.2.1.