WPSE 98

WordPress 5.2.2 och i dag börjar WordCamp Europe

WordPress 5.2.2 är släppt, som planerat. Det är en buggfix som mosar tretton buggar, och bör ha installerats automatiskt om du är på 5.2-grenen.

I dag börjar WordCamp Europe i Berlin, med Contributor Day. Om du ska dit så bör du ha fått ett mejl med gott om länkar för hur konferensen går till. Är du inte där kan du hänga med ändå, via den helt öppna livestreamen. Länkar ska skickas ut på det officiella Twitter-kontot, är det sagt.

WooCommerce får inte användas för försäljning av cannabis-relaterade produkter om du kopplar din butik till någon av Automattics tjänster. Det betyder att tillägg som kommer via WooCommerce.com, eller tjänster från WordPress.com (via Jetpack) gör att du inte får sälja CBD-produkter. Lite lagom rörigt. WPTavern reder ut det hela, och WooCommerce har även en FAQ. Om du däremot låter bli att koppla till någon av Automattics servrar så är allt lugnt, då kan du sälja vad du vill eftersom såväl WooCommerce som WordPress är öppen källkod. Däremot kan ditt webbhotell tänkas ha regler…

Apropå WooCommerce så har man bestämt sig för att inte inkludera det nya admingränssnittet i nästa version. I stället ska utvecklingen fortsätta i det separata tillägget ett tag till. Kanske har man lärt sig av ramaskriet som följde den lite för tidiga inkluderingen av Gutenberg, som ju blev blockredigeraren i WordPress 5.0?

WooCommerce rear för övrigt sina tjänster, med 35% rabatt, under WordCamp Europe. Läs mer här, men vänta inte för länge – rabatten gäller till och med midnatt den 22 juni.

Jetpack har uppdaterats till 7.4.1, men det är inga stora saker den här gången, bara en konflikt med Gutenberg-tillägget.

Det officiella Google AMP-tillägget har uppdaterats till version 1.2, med stöd för stories som skapas med blockredigeraren.

Mer Google: Site Kit är i beta. Tillägget kopplar din sajt till en mängd Google-tjänster.

WordPress.coms VIP-tjänst hade problem förra veckan, vilket gjorde att stora sajter som TechCrunch, BBC America, och 9to5Mac plötsligt fick standardtemat. Trevligt tyckte förstås många, eftersom en lättviktig blogg är betydligt mer användarvänlig än alla dessa webbplatser… Dessvärre var problemen lösta efter tre timmar.

Populära tillägg som patchats efter säkerhetshål på sistone: WP-MembersEasy Digital DownloadsDownload ManagerWP Google MapsFacebook for WooCommerce, och Advanced Custom Fields. Kör du något av dessa ska du absolut uppdatera till senaste versionen bums! 

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.2.2.