Automattic köper Tumblr

Nyheten åtföljdes inte av någon officiell prislapp, men enligt flera källor som Axios har pratat med fick Automattic hosta upp ungefär tre miljoner dollar, eller strax under 29 miljoner kronor, för Tumblr. Det är mindre än 1% av vad Yahoo betalade när Yahoo köpte Tumblr år 2013. Yahoo köptes i sin tur av Verizon år 2017, och det är Verizon som nu har sålt tjänsten till Automattic för en – jämförelsevis – spottstyver. Alla Tumblrs 200 anställda följer med i affären, vilket betyder att Automattic nu har drygt 1 150 anställda totalt.

Matt Mullenweg delar i vanliga fall med sig av större Automattic-nyheter på Ma.tt, hans WordPress-blogg, men den här gången var det passande nog hans Tumblr-sida som var först med nyheten. I inlägget skriver Matt att Tumblr så småningom kommer att börja flyttas över till WordPress.com back end-lösningar, men att Tumblrs användarupplevelse kommer att fortsätta vara fristående från WordPress.com. Det låter inte som att vi kommer att se Block Editorn i Tumblr-dashboarden i första taget, alltså.

Tumblrs roll i sociala nätverk- och webbplatsbyggar-ekosystemen har minskat på senare år, och när de får utrymme i nyhetsflödena så är det oftast av olyckliga anledningar. I början av december förra året bestämde sig Tumblr för att förbjuda allt visuellt innehåll av explicit sexuell natur på tjänsten, vilket möttes av högljudda protester från användare. De som hoppades att ett förvärv skulle kunna ändra på den saken hoppades dock förgäves. I en kommentar på Hacker News skrev Matt Mullenweg att Automattic inte kommer att ändra policyn, och på Twitter antydde han att reglerna för explicit innehåll på Apples App Store och Googles Play Store innebär att Tumblr inte har något annat val än att stå fast vid förbudet. Tumblr-appen blev tillfälligt bortplockad från Apples App Store i november förra året på grund av att barnpornografi upptäcktes på tjänsten.

Om du vill veta mer om hur affären gick till väga så kan du lyssna på The Verges intervju med Matt Mullenweg, i vilken han går igenom hela processen i detalj. Vi lär få höra mycket mer om Automattics planer för Tumblr inom den närmaste framtiden.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.