WordPress 5.3 släppt i betaversion

WordPress 5.3 har släppts i en första betaversion! 🚀

Det är en mängd nyheter i 5.3, så låt oss dyka på dem direkt.

Blockredigeraren har uppdaterats

Blockredigeraren har uppdaterats ganska rejält sedan 5.2. Allt upp till Gutenberg 6.5 har lagts till, vilket läsare av nyhetsbrevet förstås kände till. Bland nyheterna hittar vi blockgruppering, bättre hantering av kolumner, tabeller samt gallerier. Dessutom har man putsat på interaktionerna så att det blir lite lättare att se vad som faktiskt händer.

Twenty Twenty

WordPress får ett nytt standardtema i och med 5.3, kallat Twenty Twenty. Design och en stor del av utvecklingen är signerat ingen mindre än Anders Norén, vilket vi berättat om tidigare. Vi ska titta lite närmre på designvalen inom kort, samt förstås gå igenom vad du kan göra med Twenty Twenty.

Andra nyheter

Bildhanteringen har uppdaterats med stöd för att återuppta uppladdningar av tunga bilder samt automatisk rotering av bilder utifrån bildens bilddata (EXIF). Hälsofunktionen har fått förbättringar och WordPress kommer tjata på dig för att se om du har rätt e-postadress angiven med jämna mellanrum.

Utvecklare kan glädjas åt bättre datum- och tidshantering, stöd för PHP 7.4, förbättringar för nätverksinstallationer, och en mängd mindre förbättringar.

Så testar du

Först och främst: Kör inte betaversioner live!

På allvar. Betaversionerna kan ha katastrofala buggar, även om de ofta fungerar väl, och det är riskabelt att köra dem live. Du kan tappa data, saker och ting kan krascha, prestandan kan halta, tillägg du använder kanske inte fungerar som de ska – kör inte live helt enkelt. Betaversioner testas bäst i testinstallationer. Du gör det lättast med tillägget WordPress Beta Tester, men vill du installera från grunden så går det bra det med – här finns en ZIP-fil med beta 1.

Hittar du tokigheter i betan så rapporterar du det i Alpha/Beta-forumet, eller som en bugg i det något knackiga systemet WordPress Trac. Där hittar du även alla kända buggar, så kolla den listan innan du rapporterar en ny bugg i Trac.


WordPress 5.3 är tänkt att släppa den 12 november. Det hänger dock på att folk faktiskt testar betaversionerna, för det kommer bli fler, och likaså lanseringskandidater som vi rapporterat om tidigare.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.