Sammanfattning av State of the Word 2019

Årets State of the Word inleddes på ett lite annorlunda sätt: med en filmvisning. Under de senaste två åren har ett filmteam skapat en dokumentär-kortfilm om WordPress-communityt och öppen källkod, i vilken de har besökt WordCamps och träffat personer som bidrar till WordPress-projektet på olika sätt. Filmen heter Open – The Community Code, är 13 minuter lång, och kan ses nedan.

En intressant aspekt av filmen är att den, precis som WordPress, följer de fyra friheterna för öppen källkod och är fri att använda och modifiera.

Efter filmvisningen började State of the Word på allvar. Efter en kort genomgång av de WordPress-versioner som har släppts hittills i år – 5.1 och 5.2 – flyttades fokus till WordPress 5.3, som släpps den 12 november, och de nyheter som den versionen kommer att bjuda på. Thord har nyligen publicerat en detaljerad genomgång av de nyheterna, som jag återger dem bara i korthet här.

Varje WordPress-version sedan 5.0 har lagt stor vikt vid den nya blockredigeraren, och 5.3 är inget undantag. Versionen introducerar över 150 förbättringar till blockredigeraren – förbättringar som du kan ta del av redan nu, om du har installerat Gutenberg-tillägget. Några av de större nyheterna är det nya Grupp-blocket, som introducerar nya layoutmöjligheter, och nya animationer som gör det enklare att hänga med när man ändrar ordning på blocken i blockredigaren.

WordPress 5.3 introducerar också ett nytt standardtema, Twenty Twenty, som har mig som design lead och Carolina Nymark som co-development lead. Twenty Twenty är designat att ta vara på de nya förbättringarna som introduceras till blockredigaren i WordPress 5.3. Det innehåller också inställningar för vilka bakgrundsfärger och accentfärger som ska användas, och färgerna på alla andra element på webbplatsen ändras automatiskt baserat på vilka färger som väljs. Resultatet är ett färgschema som kan anpassas efter tycke och smak och alltid håller en färgkontrast som lever upp till WCAG 2.0-tillgänglighetskraven. Om du vill veta mer om Twenty Twenty så hittar du en längre artikel om hur temat föddes här.

Ett WordPress-projekt som inte får så mycket uppmärksamhet som det förtjänar är arbetet med att porta den nya blockredigeraren till smartphones. Av de 30 block som finns inbyggda i Gutenberg så har tio av dem nu portats till WordPress på iOS och Android. Teamet bakom mobilversionen är också i slutskedet av att lägga till ett offline-läge, så att man kan skapa innehåll i blockredigeraren utan internetuppkoppling.

Matt delade med sig av lite roliga siffror för commutitydelen av WordPress-projektet. Under 2019 kommer det att hållas:

 • 141 WordCamps, av vilka 34 hålls i städer som inte har haft WordCamps tidigare.
 • 17 KidsCamps, som hålls som en del av WordCamps och riktar sig till en yngre målgrupp.
 • Över 5000 Meetups.
 • 16 do_action hackathons, under vilka människor från communityt hjälper välgörenhetsorganisationer med deras webbnärvaro.

I februari i år förlorade WordPress-communityt en av dess mest uppskattade medlemmar: Alex Mills, också känd som Viper007Bond. Under State of the Word höll Matt Mullenweg en tyst minut för att minnas Alex och andra medlemmar i WordPress-communityt som har lämnat oss under de senaste året. Det var ett fint ögonblick, och det får gärna bli ett återkommande inslag under State of the Word. Matt berättade också att Automattic kommer att instifta ett stipendium i Alex Mills minne. Stipendiet riktar sig till tilläggsutvecklare, och kommer varje år att hjälpa en utvecklare som inte har varit på WordCamp US tidigare att besöka konferensen.

Matt passade på att titta tillbaka på förra årets WordCamp US i Nashville, och på de kontroverser som omgav konferensen det året. WordPress 5.0 släpptes dagen innan WordCamp US 2018 började, ett beslut som möttes med mycket kritik, och när WordPress 5.0 släpptes fick även den nya blockredigeraren sin beskärda del av hätska recensioner. Matt lyfte fram några av recensionerna på State of the Word, och poängterade att Gutenberg-tillägget har släppts i 20 versioner sedan dess. Han uppmuntrade de som inte tar prövat Gutenberg ännu att ge det en chans nu. Om du tillhör den skaran så håller vi på WPSE med – ge det en chans. Det har hänt mycket sedan 5.0 släpptes.

Baserat på statistik från Jetpack-tillägget så är det nästan tre gånger så många webbplatser som använder blockredigeraren än som inte använder det. Statistiken baseras på hur många som har Classic Editor-tillägget aktiverat. Två dagar innan State of the Word passerade WordPress milstolpen 50 miljoner inlägg skapade med blockredigaren (återigen baserat på Jetpack-statistik). Den siffran ökar med 275 000 inlägg per dag.

Det mest intressanta med State of the Word är att det ofta är här vi får veta hur planerna ser ut för WordPress framtid. Några av de kommande nyheterna i blockredigaren som lyftes fram är:

 • Sociala länkar-blocket, som visar ikoner för tjänsterna man länkar till.
 • Navigation-blocket, som kommer att göra det möjligt att lägga till och redigera menyer i blockredigeraren.
 • Gradient-inställningar för block, så att man kan ge knappar, grupper och andra element en gradient-bakgrund istället för bara solida bakgrundsfärger.
 • Blockbiblioteket, som kommer att göra det möjligt att installera block som enbart innehåller JavaScript genom ”Lägg till block”-modalen i blockredigeraren.

När WordPress 5.0 släpptes sa Matt att blockredigaren var 10 procent klar. På årets State of the Word uppdaterade han den siffran till 20 procent. Matt delar upp blockredigarens utveckling i fyra faser:

 1. Enklare redigering
 2. Anpassning
 3. Samarbete
 4. Flerspråkigt innehåll

Just nu är WordPress-projektet i sluttampen av ”Enklare redigering”-fasen, vars målsättning är att göra det enklare att skapa och redigera innehåll i WordPress. Nästa stora steg är ”Anpassning”, och arbetet på det steget har pågått för fullt under 2019. Widgets har konverterats till block, fler anpassningsmöjligheter har lagts till i existerande block, och ”Navigation”-blocket är under utveckling.

Det sista steget i ”Anpassning”-fasen är det största, och det mest intressanta – redigering av hela webbplatser i blockredigeraren. Det lär läggas stor vikt vid den punkten under de närmaste tolv månaderna.

Checklistan för ”Anpassning”-fasen i Gutenbergs utveckling.

Den tredje fasen, ”Samarbete”, kommer att låta WordPress-användare redigera innehåll samtidigt, på samma sätt som flera personer kan redigera dokument samtidigt i Google Docs. Den fjärde fasen, ”Flerspråkigt innehåll”, kommer att lägga till inbyggd funktionalitet för att möjliggöra flera olika språk på en och samma WordPress-installation. Matt delade med sig av den här fyrstegsplanen på WordCamp US förra året, och den verkar inte ha förändrats sedan dess.

Årets State of the Word avslutades med ett roligt ”one more thing”-ögonblick. Matt stängde fullskärmsläget på presentationen som han hade på skärmen, och avslöjade att hela presentationen har skapats i blockredigaren. Tillägget som användes heter ”Slides”, och utvecklas av Ella van Durpe. Det kan laddas ned genom tilläggsbiblioteket på WordPress.org.

Du kan se hela State of the Word på YouTube. Där hittar du även frågor och svar-delen av föreläsningen.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.