GleSYS nya datacenter minskar klimatavtrycket

ℹ️ Det här är en sponsorintervju, gjorde enligt konstens alla regler, men likväl en intervju med ett företag som sponsrar WPSE.


GleSYS är ett välkänt namn i WordPress-kretsar. De sponsrar ofta olika evenemang och meetups (eller gjorde när det faktiskt gick att hålla sådana) och deras VPS-tjänster uppskattas av många WordPress-utvecklare. Något som gör att de sticker ut lite extra är deras datacenter, som verkligen tar till vara på överskottsvärmen och gör sitt yttersta för att minska klimattrycket. Nu är ett nytt sådant klart, i företagets vagga, nämligen Falkenberg.

Vi pratar med Petter Knutsson, marknadsansvarig på GleSYS, om datacenter och lite annat.


Först och främst, grattis till det nybyggda datacentret! Du kan väl berätta lite om det, inte minst hur ni hanterar elen och klimatavtrycket?

Tack! Vi är riktigt glada och stolta över att ha öppnat vårt nya datacenter i Falkenberg.

Utgångspunkten när vi byggt datacentret har varit effektivitet och hållbarhet. Utöver att driva det med 100% förnyelsebar energi återvinner vi också all överskottsvärme från servrarna. Istället för att bara vädra ut den varma luften används den för att värma kommunens invånare genom Falkenberg Energis fjärrvärmenät.

Anläggningen har kapacitet att värma 1 700 villor och minska koldioxidutsläppen från fjärrvärmeproduktionen med 1 570 ton per år. Samma teknologi använder vi också i vårt datacenter i Stockholm, där anläggningen redan varit i drift i över två år. Datacenterindustrin står idag för över 2 procent av de globala koldioxidutsläppen. Då känns det extra bra att vi kan minimera vårt och våra kunders klimatavtryck.

Sedan en tid tillbaka är det lätt att sätta upp en VPS för WordPress hos GleSYS. Vad är speciellt med den här tjänsten?

Egentligen är det inte något revolutionerande. Vi har sett en stor efterfrågan bland våra kunder att man vill använda vår infrastruktur men slippa jobbet med att installera databas, webbserver och PHP från grunden. Nu har vi gjort det så enkelt det bara går och du är igång på fem minuter med en optimerad WordPress-installation på en egen VPS. Du får full kontroll över resurserna och kan skala upp och ner prestandan eller hantera backup direkt i vår kontrollpanel. Utöver detta har vi också kompletterat med One-Click Installers för Rancher (Kubernetes), GitLab, Plesk och Jitsi Meet.

Många vet nog inte riktigt vad skillnaden är mellan en VPS och ett konto hos ett webbhotell. Vem bör använda vad, och när, tycker du?

Föreställ dig att webbhotell är som att bo i en hyreslägenhet där du behöver dela saker som parkering, uteplats eller tvättstuga med övriga hyresgäster. När det gäller hosting innebär det att din webbplats kommer att dela på resurser som processor, diskutrymme och minne med andra användare på en och samma server.

Med en VPS (Virtual Private Server) delar du fortfarande samma fysiska server men varje användare får ett specifikt antal egna resurser vilket innebär att andra webbplatser på samma server inte påverkar dig, till skillnad från webbhotell. Eller för att använda liknande analogi som tidigare, du har en bostadsrätt där du har allt du behöver utan att behöva dela det med andra.

Sammanfattat är webbhotell ofta det billigare alternativet av de två, som passar mindre webbplatser utan några större mängder trafik. Men driver du en större e-butik eller webbplats som alltid behöver vara tillgänglig med möjlighet att skala upp och ner resurser, ger en VPS dig större frihet även om det är lite dyrare.


Tack så mycket för svaren, och för ert stöd av såväl WPSE som den svenska WordPress-communityn. Här kan man läsa lite mer om GleSYS datacenter, om det är av intresse.