WordPress 5.6

WordPress 5.6 är, med största sannolikhet, ute när du läser det här. Det är en version med fokus – återigen – å blockredigeraren, men med ett par andra viktiga nyheter.

Men först, två varningar

Först och främst, WordPress 5.6 har stöd för nya PHP 8, en viktig puck för utvecklare. Det betyder dock inte att du kan dra nytta av alla nyheter i PHP 8 – stödet är, i bästa fall, i beta. Åtskilliga saker fungerar inte alls. Om du vill ta steget till PHP 8 bör du studera den här posten noggrant innan du uppdaterar. Och kom ihåg: även om du kanske vet hur du skriver din kod, så kanske teman eller tillägg du använder inte är kompatibla med PHP 8 ännu, så testa ordentligt.

Vidare, varning nummer två handlar om jQuery-uppdateringar, vilka är nödvändiga men ställde till det så mycket att (officiella) tillägget Enable jQuery Migrate Helper har blivit något av en standard på många sajter med teman som inte uppdaterats ännu, oavsett skäl. De nya versionerna kan ställa till det igen, precis som de gjorde i stor skala med WordPress 5.5, så testa ordentligt.

Automatiska uppdateringar

WordPress 5.6 introducerar automatiska uppdateringar för alla versioner, inklusive de stora – tidigare har enbart säkerhetsuppdateringar installerats automatiskt. Inställningen är avstängd för befintliga installationer, men startar du från början så kommer WordPress uppdatera sig självt. Vi skrev mer om det här, inklusive hur du stänger av funktionen.

Funktionen, eller snarare gränssnittet och kommunikationen kring denna, kommer följas upp i punktversioner, för att eventuellt revideras i WordPress 5.7.

Nytt standardtema

Twenty Twenty-One

Årets sista stora WordPress-version betyder att vi får ett nytt standardtema, nämligen Twenty Twenty-One. Enspalt och pasteller är vad som erbjuds, vilket vi kikat närmre på tidigare. Man fokuserar på portfoliofunktionerna, men temat kan förstås användas till annat också.

Som vanligt har tidigare års standardteman fått smärre uppdateringar med.

Nyheter i blockredigeraren

Nya blockmönster är en av nyheterna

Alla som följer tillägget Gutenbergs utveckling vet att det hinner hända en hel del mellan WordPress-versionerna. Här är några av nyheterna i blockredigeraren:

  • Stöd för fullbredd i rubriker.
  • Flera inställningar för avgränsare-blocket.
  • Förbättrade videobakgrunder för omslagsblocket: sätt fokus där det ska vara.
  • Videoblocket har stöd för uppladdning av undertexter.
  • Bakgrundsfäger och gradienter för flera block har förbättrats eller lagts till.
  • Möjlighet att konvertera flera block till kolumner.
  • Ytterliga blockmönster har lagts till, och dessutom kan du filtrera dem efter olika grupper med en smidig drop-down.
  • Outlinefunktionen ger nu lite mer information om innehållet, t.ex. antal tecken, ord, block osv.
Dokumentdata är alltid kul

Men var är Full Site Editing?

Full Site Editing fortsätter dra ut på tiden. Vill du testa detta så måste du ha Gutenberg-tillägget och, med fördel, nya standardtemat Twenty Twenty-One aktiverat.

Nyheter för utvecklare

I sedvanlig ordning har det publicerats en hög med poster med information för WordPress-utvecklare. Känner du dig träffad så ska du så klart läsa WordPress 5.6 Field Guide-posten och klicka vidare därifrån. I synnerhet Application Passwordsdet nya block-API:t, tidigare nämnda PHP 8 samt jQuery-förändringarna, samt nya wp_after_insert_post låter intressanta.


WordPress 5.6 har krympt en del sedan utvecklingen inleddes, men det är ofta ett bra tecken. Att trycka ut funktioner innan de är färdiga (som Gutenberg i 5.0…) blir bara pannkaka. WordPress närmar sig en marknadsandel på 40%, det är viktigt att skynda långsamt. Något som kanske inte alltid går fram när det lovats stort, vitt, och brett.

WordPress 5.6 är inte en automatisk uppdatering – du måste trycka på Uppdatera-knappen själv. Den släpps den 8 december, vilket betyder när som helst i skrivande stund.