Block Visibility ger dig visningsregler för blocken

Det finns, som ni vet, en närmast abnorm mängd tillägg som utökar blockredigeraren numera. Vissa försöker lösa alla tänkbara problem som en användare skulle kunna tänkas ha (everything and the kitchen sink för att använda ett härligt uttryck), medan andra är lite mer specifika i sina användningsområden. Som ni kanske vet föredrar undertecknad de senare, och där kommer tillägget Block Visibility in i bilden.

Visningsinställningar för block

Block Visibility ger dig en handfull inställningar för (nästan) alla block, rörande när blocken ska visas. Gör du inga inställningar alls så visas blocken förstås för alla, precis som vanligt, men du får helt enkelt några fler alternativ, nämligen:

  • Glöm blocket för alla.
  • Schemalägg när blocket ska visas (tidsintervall).
  • Kräv att en besökare ska vara inloggad för att blocket ska ses, eller utloggad, eller inloggad med en/flera specifik(a) användarroller.

Alternativen dyker upp som en inställningsflik i blockinställningarna till höger. Det här är förstås potentiellt väldigt användbart, så låt oss ta ett exempel.

Block Visibility

Bilden ovan visar några block utan några egentliga inställningar, men två block som använder Block Visibility-funktionen, vilket märks ut med en streckad linje och grå färg, samt en ikon (användarna till höger) för att visas vad används. 

Det första blocket visas för användare som inte är inloggade. De får med andra ord följande sida:

Inte inloggad besökare

Det andra blocket visas för användare som är inloggade, vilket betyder att de dels slipper det första blocket, och dels ser listan på länkar till vårt fiktiva intranät.

Inloggad besökare

Allt styrs med enkla inställningar för de här blocken, och kan dessutom anpassas ännu djupare med specifika användarroller (som måste innehas, eller inte innehas för den delen). Att bygga en medlemssajt blev plötsligt väldigt mycket lättare, för du kräver helt enkelt inlogg för att visa delar av innehållet. Inte döljs det med CSS heller, som vissa medlemssidor gör (och därmed kan man komma runt det), så det är en rimlig lösning om du vill låsa in lite av ditt innehåll.

Även tidsinställningarna är intressanta. Du kan ha ett erbjudande inom vissa tider, kanske ett helgerbjudande som bara visas från fredag 14:00 till söndag 23:00 till exempel. Gott om möjligheter även här.

Enkla inställningar

Block Visibility har några enkla inställningar, främst för vilka block den ska visas och hur, samt vilken användarnivå du måste ha för att få använda tillägget. Nästan alla block får Block Visibility-inställningarna som standard, men du kan välja att ta bort dem om du inte vill se dem överallt. Det finns en inställning som aktiverar Block Visibility för alla block, men det kan bli stökigt så använd inte om du inte behöver. Vissa block består ju av underblock, så att säga, så exempelvis kolumnblocket kan bete sig lite konstigt om en del av kolumnen får speciella visningsinställningar.

Enkla inställningar

Det finns inte mycket att klaga på här. Block Visibility är ett ypperligt tillägg om du har behov att lägga på lite visningslogik på dina block. Med tanke på att vi är på väg mot Full Site Editing så ligger det här tillägget bra till för att bli ett sådant man helt enkelt alltid vill installera. En betalversion med ännu fler inställningar är på gång, men än så länge får vi nöja oss med gratisversionen. Den rekommenderas dock glatt.