Datumen för WordPress 5.8

Nästa stora version av WordPress är 5.8 (ja, det känns som i går 5.7 släpptes…) och den är minst sagt substantiell. Här är nämligen tanken att man ska ha en MVP — Minimal Viable Product, eller fungerande version av minsta möjliga slag — av Full Site Editing, ett projekt som tampats med en hel del problem sedan det utannonserades som en del i det flerårslånga arbetet med att byta allt i WordPress till blockredigeraren. Med det sagt så kan Full Site Editing fortfarande strykas från 5.8, allt hänger på hur arbetet fortgår med funktionaliteten, något du kan följa i Gutenberg-tillägget.

Här är de planerade datumen:

 • Alfaversion den 23 februari.
 • Två avstämningar kring Full Site Editing-funktionens inkludering — ja eller nej:
  • Den 13 14 april.
  • Den 27 april.
  • Om ja så planeras inkluderingen så snart efter beslutet som möjligt.
 • Funktionsfrysning — inget nytt läggs till efter den här punkten — den 25 maj.
 • Beta 1 (med påföljande betaversioner vid behov) den 8 juni.
 • Lanseringskandidat (med påföljande sådana vid behov) den 29 juni.
 • Lansering den 20 juli.

April blir en nyckelmånad för 5.8, för om Full Site Editing inte kommer med så blir det inte alls en så omfattande lansering som planerat. Det har dock gjorts en hel del förbättringar av blockredigeraren där arbetet även fortgår löpande, och dess inkluderas förstås, så 5.8 kommer knappast försenas.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.