Delicious Brains köper Advanced Custom Fields

Det här chockerar nog många, men Delicious Brains har köpt populära tillägget Advanced Custom Fields från grundaren Elliot Condon. Tillägget, som nyligen firade sin tioårsdag, används vitt och brett av WordPress-utvecklare för att skapa allt från enstaka fält och inställningssidor, till fullskaliga sidbyggare. Det finns både en gratisversion och en betald variant med lite fler funktioner. Den förra har över en miljon aktiva webbplatser, medan vi förstås inte kan se hur många som faktiskt använder den senare – WPSE är för övrigt en av dessa, ACF är ett ypperligt tillägg.

Innan du som WordPress-utvecklare börjar oroa dig så ska vi komma ihåg att Delicious Brains har en hel del erfarenhet av att driva framgångsrika tillägg. Förutom ypperliga Better Search Replace (rekommenderas) så har de WP Migrate DB Pro, ett tillägg som underlättar migreringar. Båda fungerar fint, och uppdateras regelbundet, så det finns ingen anledning att tro att de inte ska sköta ACF och dess community väl. Med det sagt så är det alltid obehagligt när ett verktyg man förlitar sig på får en ny ägare, och såväl Delicious Brains som Elliot Condon gör sitt bästa för att lugna ned användarna i sina respektive bloggposter.

Elliot Condon ja, han stannar kvar och hjälper till med övergången, men efter det blir det något annat för honom. Det är också lite oroväckande, men efter tio år med ett och samma tillägg är det kanske dags för något annat.

Vad betyder det här för ACF?

På sikt får vi förstås se, men utifrån vad som sagts så här långt kan vi sammanfatta läget med följande:

  • Det blir ingen förändring i prisstruktur för Pro-version på kort sikt. Eventuella sådana kan förstås komma framöver, men Delicious Brains lovar att de ska låta alla med befintliga avtal få behålla dem. Det luktar ju prisökning, eller prenumeration, får man nog säga.
  • ACF-utvecklingen kortsiktigt ska fokusera på gränssnittet, något som Elliot själv anser är det absolut viktigaste. Han pekar, rätteligen, på arbetet Delicious Brains gjort med sitt egna tillägg WP Migrate DB Pro och den designrevidering tillägget fick i och med version 2.0. Det var ett rejält steg framåt.
  • Delicious Brains ska fokusera på communityt, och, om vi ska tolka Elliots ord rätt, så innebär det inte bara hänga på ACF-forumet utan faktiskt ta fram dokumentation och guider.

Omskakande nyheter för många, säkerligen, men också en ypperlig möjlighet för ett bra tillägg att ta sig vidare, för en utvecklare är inte nog, helt enkelt – ACF är för stort för det. Om du är sugen på ACF Pro så är det ett bra läge att hoppa på nu, dels för att du då får den gamla prisstrukturen (om den nya blir dyrare), och dels för att det är 20% rabatt för att fira ACF:s tioårsdag. Använd koden happybirthday2021 när du köper en licens.

Stort grattis till såväl Elliot som Delicious Brains! Det här ska bli spännande att följa.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.