Vägen till WordPress 5.9

Matias Ventura har publicerat en överblick för den preliminära vägen till WordPress 5.9, vilket förstås är nästa stora version av WordPress. Planen är att 5.9 ska släppas i december, men några andra datum är inte spikade ännu.

Det är förstås främst block – Full Site Editing är den stora grejen – som gäller för WordPress 5.9. Förutom förbättringar kring blockmönster så har man (äntligen, vill man kanske flika in) börjat tänka i lite mer responsiva banor för blocken. Det är ju trots allt så att blocken inte bara kan visas på många olika skärmar, de kan även hamna i ytor som beter sig som mindre skärmstorlekar. En sidokolumn kan vara ungefär lika bred som en mobilskärm, exempelvis, så att låta block anpassa sig till detta – på samma sätt som de gör till mindre skärmar – är något man tittar på. Allt ska ”bara fungera” i de mönster och situationer de hamnar i, något som känns som en väldigt stor grej, ärligt talat.

Gränssnitt för theme.json

En av nyheterna i 5.8 var att theme.json används för att bestämma över blocken. Versionen som är i 5.8 är begränsad till saker som färger och typsnitt, men möjligheterna växer om du installerar Gutenberg-tillägget.

Så här skulle gränssnittet kunna se ut (från posten)

Att jobba med theme.json är dock allt annat än trevligt, för det handlar i praktiken om att skriva CSS i en json-fil. Det är sannerligen inte intuitivt, så ett gränssnitt för att hantera detta är efterlängtat. Tidigare har man talat om detta som ”global styles”, låt oss hoppas att det landar väl, och inte bara handlar om färger utan även om typografiska inställningar, något som också nämns.

I övrigt så handlar det om att fixa till block, navigeringsblocket i synnerhet, som behövs för att helt blockbaserade teman ska fungera bra. Det här är ett arbete som pågår hela tiden i Gutenberg-tillägget, och förbättringarna kommer verkligen löpande, så undertecknad är hoppfull inför de här bitarna.


WordPress 5.9 är som sagt tänkt att släppas i december, så det är gott om tid att ta beslut samt ta stora kliv mot vad som känns som ganska stora mål. 5.8 må ha rullat ut sidredigeraren för de som vill ha den, men det känns väldigt begränsat, och än så länge är det ganska svårt att argumentera för att bygga helt blockbaserade webbplatser. Det är det som är målet, att vi ska gå från traditionella WordPress-teman, till blockbaserade sådana, med Full Site Editing som det stora målet. Den här omställningen är inte trivial för temautvecklare, och det ställs även ganska stora krav på redaktörer samt skribenter, eftersom blockredigeraren inte direkt blir mindre omfattande.

Vi följer utvecklingen med spänning.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.