WordPress 6.0 är släppt

Årets första stora version av WordPress är släppt, nämligen version 6.0. Det betyder att vissa WordPress-installationer uppdaterades automatiskt över natten, eftersom man nu kan välja att få även större uppdateringar per automatik. Funktionen är rentav standard för nyare installationer.

Den här installationen uppdateras automatiskt, oavsett vilket

Om du däremot inte har slagit på automatiska uppdateringar av större versioner så måste du uppdatera manuellt. Det finns en uppdateringsprompt i wp-admin, så logga in och kolla, samt uppdatera, så snart du kan.

WordPress 6.0 låter som en större uppgradering än 5.9, men det är inte så det fungerar. Man räknar helt enkelt uppåt med +0.1 för allt som är större förändringar än buggfixar och säkerhetsditon. Med det sagt så finns det en mängd trevliga nya funktioner här, de flesta i blockredigeraren förstås. Att kunna låsa block, exempelvis, underlättar rejält för de av oss som jobbar med kunder eller många redaktörer där kunskapen är varierande. Jag gillar även kortkommandot för att ta fram de senaste posterna, för snabb länkning, nämligen: [[

Kortkommandot [[

Andra förbättringar i blockredigeraren är lite tydligare listvy, den som finns att visa till vänster alltså, samt bättre markeringsmöjligheter. För de teman som stödjer det så finns det även möjlighet att växla mellan olika stilar, något som med fördel testas i standardtemat Twenty Twenty-Two, där några sådana finns. Blockbaserade teman har fått lite fler mallar att jobba med, och den utvalda bilden kan äntligen användas i omslagsblocket.

Testa själv, eller kolla på demovideon nedan:

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.