WPSE 290: WordPress.com säljer data till AI-företag

🤖 Den stora nyheten är förstås att Automattic, företaget som gör absolut mest för WordPress samt även driver WordPress.com, Tumblr, Akismet, Gravatar, Woo med mera, säljer data för AI-träning. Mer specifikt, data från just Tumblr och WordPress.com, vilket förstås är något som irriterar folk. 404 Media var först med det här och Automattic har svarat med en bloggpost där man säger att det finns en inställning som blockerar AI, precis som det gör för sökmotorer. Problemet är bara att användare förväntas göra det aktiva valet att inte tillåta AI-skrapning av sitt innehåll, istället för att det är standardinställningen. Det här är förstås inte ett särskilt användarvänligt ställningstagande och flera IndieWeb- samt bloggprofiler har reagerat kraftigt. Grundregeln är, som vanligt, att om du har din data hos någon annan så finns risken att den används till saker du inte tänkt på. Att det här skulle gälla för WordPress.com, med sina betaltjänster, rimmar dock ganska illa. Det är beteende vi är vana vid att Google, som självfallet använder all din data i Gmail/Docs/etc. för AI-träning, ägnar sig åt, men inte en open source-förkämpe som Automattic. Matt Mullenweg är nog glad att han är ledig just nu, men självfallet är det här något han är medveten av sedan tidigare.

🛍️ WooCommerce Blocks, tillägget som tidigare använts för utveckling av block relaterade till ehandelstillägget WooCommerce, har nu arkiverats eftersom allt nu är en del av WooCommerce. Om du har WooCommerce Blocks installerat och kör senaste WooCommerce så är det alltså fritt fram att ta bort tillägget.

🛒 Apropå WooCommerce så är betan av version 8.7 släppt. Skarp lansering blir det den 12 mars.

3️⃣ Även WordPress 6.5 har fått en betaversion, den tredje. Hittar du säkerhetshål så får du dubbel ”bounty” utbetald fram till första lanseringskandidaten, ett smart sätt att få fler att titta lite djupare.

🆕 WordPress 6.5 introducerar en del nyheter, bland annat stöd för bildformatet AVIF och bättre prestanda för internationalisering. Mer kommer utannonseras allt eftersom betaperioden fortgår.

🤔 Det var en Hallway Hangout om hur Site Editorn överlappar med, ja, allt möjligt. Här finns sammanställningen om du är intresserad. Andra communityrelaterade nyheter: hållbarhetsinriktning på Core Trac och detaljer kring Github Outreach-gruppen.

🇺🇸 Här är man ute i god tid: WordCamp US 2025 (ja, nästa år) sker den 26-29 augusti i Portland, Oregon.

Thord D. Hedengren

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.