WPSE 293: WordPress 6.5 är runt hörnet, är du redo?

3️⃣ Man vet att en ny, stor version av WordPress närmar sig när Field Guide-posten publiceras. Och mycket riktigt, WordPress 6.5, nu i lanseringskandidat tre, är blott dagar bort – den 26 mars smäller det, amerikansk tid så räkna med att utrullningen sker eftermiddag/kväll här i Sverige. Naturligtvis är det fortfarande viktigt att testa, med WordPress Beta Tester-tillägget eller på WordPress Playground.

🔠 Stöd för egna typsnitt knuffades som bekant från WordPress 6.4, men är med i 6.5. Här kan du lära dig hur du jobbar med dessa i dina teman och tillägg.

🛒 WooCommerce 8.7 är släppt, med diverse förändringar. Det finns ett känt problem med Gutenberg 17.9 vilket man är medveten om men som inte bör ställa till det alltför mycket. Problemet är löst i kommande 18.0, och gäller alltså bara om du kör Gutenberg-tillägget. I övrigt är det inte en särskilt stor uppdatering, mestadels blockförbättringar, men det är en förändring i databasen så testa på utvecklingsmiljö först om du inte känner dig äventyrlig.

👓 WordPress Accessibility Day 2024, vilken sker den 9-10 oktober, söker sponsorer.

👍🏻 WordPress.com fortsätter sitt arbete med att bli mer utvecklarfokuserade, den här gången genom att få stöd för deploy via Github. Det här är en stor grej, tidigare har man behövt FTP:a upp förändringarna, eller ladda upp i wp-admin, vilket utvecklare förstås vet är ett hopplöst gammalt sätt att jobba på.

🧑‍💻 WP Media Corps ska främja tillväxt och bygga på den lite mer officiella rapporteringen på wordpress.org, bland annat. Detta ska ske i samarbete med publikationer som har minst 80% WordPress-relaterat innehåll. Som alltid är man fokuserad på engelska och jag skulle bli synnerligen överraskad om det inte blev USA-centriskt, som vanligt.

🚨 Några större tillägg som haft säkerhetshål och behöver uppdateras: Anti-Malware Security and Brute-Force Firewall, Backuply, Elementor Addon Elements, Elementor Header & Footer Builder, ElementsKit Elementor addons, Essential Addons for Elementor, Happy Addons for Elementor, Jeg Elementor Kit, Kadence Blocks, Otter Blocks, PDF Embedder, POST SMTP, Premium Addons for Elementor, ProfilePress, WP Go Maps och WP Statistics. Mycket Elementor igen, sju av sexton tillägg, vilket är oroväckande, och inte det minsta ovanligt. Om du använder Elementor bör du kolla om det finns uppdateringar flera gånger i veckan samt gärna slå på automatisk installation av dessa, för det är väldigt ofta säkerhetshål i tillägg till, eh, tillägget.

Thord D. Hedengren

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.