WPSE 306: WooCommerce 9.0 och WordPress 6.6 beta 3

🛒 WooCommerce 9.0 är släppt med uppdaterade kassablock och förbättrade produktgrupper. Den här versionen kommer med en bugg för det gamla, snart utdaterade, API:t. Av någon anledning har filer raderats vid uppdateringen till version 9.0 men det är oklart hur många som är drabbade. Problemet löses genom att radera WooCommerce-tillägget för att sedan lägga tillbaka det igen från wordpress.org eller via wp-cli. Om inte detta skulle hjälpa måste du tyvärr rulla tillbaka till version 8.9.3.

3️⃣ WordPress 6.6 är i sin tredje beta och på god väg att lanseras den 16 juli som planerat. Med detta följer förstås en strid ström bloggposter om nyheter för utvecklare, såsom nyheterna i theme.json version 3, stöd för bakgrundsbilder i densamma, bättre stöd för blockvariationer och grid-förbättringar. Utöver det har Options API:t förbättrats samt registreringarna mellan blockredigeraren och sidredigeraren har sammanfogats. Värt att notera är även att HTML:en för sociala länkar-blocket har ändrats om de är inuti navigationsblocket, vilket skulle kunna ställa till det för menyer på vissa sajter.

🤳 WordPress 6.6 har stöd för bildformaten AVIF och WebP, men det betyder inte att din hostingleverantör har det. Därför har man publicerat en guide för hur stödet installeras på en server, lite udda för WordPress-projektet, men okej, varför inte?

🔜 WooCommerce 9.1 får ett coming soon-läge. Kommer snart, den 9 juli rentav.

🇪🇺 WordCamp Europe 2024 är över men du kan förstås titta ikapp på livesändningarna. En sammanställning finns att läsa på officiella WordPress-bloggen om du är nyfiken på vad som sades och hände. Nästa år blir det Basel i Schweiz som gäller för WordCamp Europe, den 5-7 juni.

🧱 Temakatalogen på wordpress.org drivs nu med block.

🚨 Några populära tillägg som haft säkerhetshål och behöver uppdateras: Chaty, Elementor Header & Footer Builder, Essential Addons for Elementor, Jeg Elementor Kit, Kadence WP, MetForm, Ocean Extra, Premium Addons for Elementor, SiteOrigin Widgets Bundle, WP Go Maps och WPS Hide Login. Dessutom, glöm inte att uppdatera WooCommerce till minst 8.9.3 eftersom det var ett säkerhetshål i föregående version.

🏖️ Med det tar WPSE ledigt över sommaren. Jag vill passa på att önska er alla en glad midsommar. Reguljära WPSE är tillbaka igen i augusti. Glad sommar! ☀️

Thord D. Hedengren