WPSE 313: WordPress 6.7 i första beta

Hej!

Bråket mellan Matt Mullenweg och WP Engine fortsätter och jag ser förvånansvärt många som tycker att det är på tiden att Matt tar ett steg tillbaka. Det talas om att forka WordPress, det vill säga ta kodbasen och starta något nytt, vilket förstås går att göra eftersom WordPress är öppen källkod. ClassicPress är nog den mest kända varianten, som blev till när blockredigeraren integrerades i WordPress. Vi får se vart den här travestin leder.

Nog om det (en stund), här är veckans WordPress-nyheter.


1️⃣ Den första betaversionen av WordPress 6.7 är släppt och naturligtvis vore det toppen om alla hjälptes åt och testade. Make-bloggen har ett ovanligt ingående inlägg om hur man testar, och eftersom vi har ett nytt standardtema på ingång så kan extra många vara med den här gången. WordPress 6.7 är planerat att släppas i november.

🛒 WooCommerce 9.4 har skjutits upp till den 4 november för att vara så kompatibelt med kommande WordPress 6.7 som möjligt, samt säkra kvalitén, vilket låter klokt. En nyhet i 9.4 är att WooCommerce Brands-tillägget nu inkluderas i WooCommerce, vilket säkert gläder något.

🧾 På tal om ehandel så undrar Krokedil och Kivra om det finns intresse för kvitton via Kivra. Tyck till här.

🗣️ Lite nytt på konferens- och meetupfronten: WordCamp Europe söker värdstad för 2026, WordPress Accessibility Day 2024 är några dagar bort (9 oktober) så anmäl ditt deltagande, och InstaWP och Automattic håller i online-hackatonen Anyone Can WP som börjar den 11 oktober.

🧑‍💼 Bråket mellan Matt Mullenweg/Automattic och WP Engine har hettats upp rejält. Nu kommer det redas ut i rätten, den som är intresserad kan läsa WP Engines stämning och Automattics svar. För mer bakgrund, se förra numret av WPSE, men, förutom att Matt tycker att WP Engine borde bidra mer till ekosystemet, så handlar det om att de vägrar betala licenskostnader för de varumärken Automattic har hand om, däribland WooCommerce och WordPress. 8% av intäkterna är dock en väldig massa pengar, så man kan ju förstå att WP Engine inte var så sugna på det. Så länge är WP Engine, och alla deras kunder, avstängda från wordpress.org, vilket betyder att automatiska uppdateringar inte fungerar. WP Engine ska dock ha rullat ut en egen lösning för detta vilket tar lite udden av argumentet att de inte ska få använda wordpress.org gratis. Intressant, för övrigt, är att Cloudflare har erbjudit sig att hosta wordpress.org gratis. Den här sörjan är långt ifrån över.

👋 Automattic erbjöd sina anställda att sluta med sex månaders lön eller $30,000 (vad som var högst) om de inte känner att företaget och dess ledning agerar rätt i WP Engine-frågan. 159 personer, eller 8,4% av företaget, tog erbjudandet enligt Mullenweg, som skrivit om det hela på sin blogg.

🚨 Några populära tillägg som haft säkerhetshål och behöver uppdateras: Astra Sites, Beaver Builder, Elementor Addon Elements, ElementsKit Elementor addons, Happy Addons for Elementor, Jeg Elementor Kit, LiteSpeed Cache, Mailchimp for WordPress, Ninja Forms, Photo Gallery by 10Web, Popup Maker, Premium Addons for Elementor, Templately, TinyPNG, The Events Calendar, Unlimited Elements For Elementor, Use Any Font, W3 Total Cache och Website Builder by SeedProd.


Ett WordCamp Europe i Stockholm 2026, kan det vara något? Gissar att vissa av er redan funderar på detta – hör gärna av er i så fall.

Det var allt för den här veckan. Trevlig helg!

Thord D. Hedengren