Hur anordnar man ett meetup?

De senaste åren har fenomenet meetups vuxit mycket. Enkelt förklarat är en meetup en typ av event där ett antal människor samlas för att prata om ett visst ämne. Formen på en meetup kan skilja sig enormt – det kan vara allt från ett fåtal personer som samlar sig runt ett bord på ett café till ett konferensliknande event med hundratals deltagare.

Många av eventen som skapas läggs upp på sajten Meetup.com som har blivit en slags hubb för den här typen av tillställning, Men det finns också andra liknande plattformar, till exempel Foo Café som håller event i både Stockholm och Göteborg, och Goto10 som håller till i Stockholm.

Andreas Ek håller i en workshop under WordPress-meetup i Stockholm
Foto: Stanislav Khromov

Varför ska man anordna ett meetup?

Folk går på och anordnar meetups av många olika anledningar. Det kan vara att man vill socialisera med likasinnade, diskutera något specifikt ämne eller lyssna på inspirerande presentationer. Det kan också vara att man söker jobb, eller söker kunder till sitt företag eller tjänst.

Hur kommer man igång?

Innan man kavlar upp ärmarna och börjar planera kan det vara hjälpsamt att först delta på ett meetup för att få en känsla för hur strukturen brukar se ut. På WordPress Sveriges hemsida kan du hitta en lista över WordPress-fokuserade meetup-grupper i Sverige.

Om det inte finns någon grupp i närheten av dig så är det ingen fara! I WordPress Sveriges Slack-kanal #meetup-stockholm finns över hundra deltagare som kan hjälpa dig att komma igång. Du kan gå med i Slack-kanalen på följande länk.

Erik Bernskiöld presenterar på WordPress-meetup i Stockholm.
Foto: Magnus Nystedt

Planera ditt meetup

Med listan nedan kan man snabbt komma igång med sin planering.

Idé

Vilken typ av meetup vill du anordna? Den enklaste formen är att man väljer ett ämne och har en diskussionsgrupp kring detta. Det kräver ingen förberedelse av dig och inte heller någon av deltagarna. Titta gärna på äldre meetups i andra grupper som inspiration.

Alternativt kan en eller flera talare hålla en kort presentation. Se dig om i ditt nätverk om du känner till någon som skulle vara intresserad av att prata – det kan handla om ett projekt på jobbet eller en ny teknik man jobbat med.

Datum

Sätt ett preliminärt datum. Du bör lägga upp ditt event online åtminstone tre veckor innan eventet.

Lokal

Den enklaste formen är att ha meetup på ett lokalt café. Det funkar bra för mindre grupper. För större grupper kan du behöva ringa cafét på förhand och boka bord. Ett annat alternativ är att hålla eventet i en lokal. Det kan vara en yta där du jobbar, ett företag som jobbar inom WordPress-sfären eller någon annan bokningsbar lokal (exempelvis på bibliotek eller i ett så kallat co-working space).

Var ska meetupen utlysas?

De flesta meetups läggs upp på Meetup.com. Där kan du antingen starta en helt ny grupp (en grupp är ungefär som ett “intresseområde”) eller hitta en grupp som ditt tänkta meetup skulle funka inom och sedan kontakta den gruppens ledare och fråga om du kan hålla meetupet under deras paraply. Ibland kan de hjälpa dig på något olika sätt, de kanske redan har en lokal exempelvis.

Mat & Dryck

Om du möts på ett café brukar i regel gästerna köpa fika på cafét. Det är så klart uppskattat då man använder caféts lokaler. Om du har lyckats övertala att företag att hålla meetupen i deras lokaler kan du höra med dem om de kan tänka sig att beställa mat och drinkar mot goodwill i form av att de får presentera sig själva i början på meetupet eller liknande.

Publicera eventet!

Nu är det dags att publicera eventet. Att lägga upp det på Meetup.com räcker långt, men om du har en nystartad grupp kan det ta lite tid innan folk börjar flockas till gruppen. Det kan därför vara bra att komplettera publiciteten med att posta i sociala medier, till exempel i relevanta Facebook-grupper eller på Twitter.

Under eventet

Glöm inte att ta många bilder, det är bra som material inför nästa meetup. På Meetup.com kan deltagare efter meetupet recensera sin upplevelse, så ta en titt där för att se vad som var bra och vad som kan förbättras.

Meetup-middag med livliga diskussioner.
Foto: Stanislav Khromov

Jag hoppas att detta inlägg inspirerade dig att delta i eller anordna ett meetup. Glöm inte att den svenska WordPress-communityn finns tillgänglig för diskussion och hjälp på Slack!

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.