Schemat för WordPress 5.6

Den 8 december smäller det.

Fotograf: Anne Nygård

WordPress 5.6 är den sista stora WordPress-versionen som släpps i år. Förutom ett helt nytt standardtema, Twenty Twenty-One som vi berättade om tidigare, så ligger fokus på Full Site Editing. Tanken är alltså att vi ska kunna redigera allt direkt i blockredigeraren, från sidhuvud och sidfoten, till logotyper och menyer – utöver själva innehållet då, förstås. Även widgetar och Anpassa-läget ska blockifieras. Full Site Editing är årets stora mål, och man har kommit en bra bit på vägen.

Det nya standardtemat, Twenty Twenty-One

Nu är det ju inte så att bara för att blockredigeraren kan hantera exempelvis menyer och logotyper, så kommer det vara så alla jobbar med sina webbplatser framöver. Det tema du använder ska ju helst vara förberett för detta, så att du inte får dubbla menyer exempelvis. Schismen blir troligen ganska stor här, med vissa teman som kör Full Site Editing hela vägen, medan andra tar en lite mer konservativ ställning. För de av oss som jobbar med webbplatser åt kunder så är det kanske inte alls säkert att vi vill, eller de vill, ha den typen av frihet i sitt admingränssnitt. Många tycker blockredigeraren är komplicerad nog som det är, så det här kommer nog bli ett het diskussionsämne, i synnerhet om man lanserar 5.6 med ofärdiga eller klumpiga lösningar för exempelvis menyer. Arbetet kan förstås följas i Gutenberg-tillägget för den som är nyfiken.

WordPress 5.6 är som sagt planerat att släppas den 8 december, men innan dess ska det hända en del saker.

  • Beta 1 släpps den 20 oktober. Efter denna är det bara buggfixar som släpps in i version 5.6, även om det varit lite si och så med den saken de senaste gångerna.
  • Beta 2 släpps den 27 oktober.
  • Beta 3 släpps den 2 november.
  • Beta 4 släpps den 10 november. Det här är tänkt att vara den sista betan, så här fryses bland annat textsträngar så att översättningar kan slutföras.
  • Lanseringskandidat 1 släpps den 17 november. Nu ska 5.6 vara så gott som klart.
  • Lanseringskandidat 2 släpps den 1 december.
  • WordPress 5.6 släpps den 8 december.

Vi får se hur den här planen hålls. Det hänger väldigt mycket på hur Full Site Editing-arbetet fortgår i Gutenberg. Den som lever får se, som det heter.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning