WPSE 140: WordPress 5.4.2 är ute nu

Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev? Bra – då har du redan full koll på allt det här!

WordPress 5.4.2 har släppts. Det är en bugg- och säkerhetsuppdatering och den bör ha installerats automatiskt. Även äldre versioner har fått säkerhetsuppdateringar, läs mer här.

WordCamp Europe Online är över, och biljetterna till nästa års WordCamp Europe har släppts. Det blir den 4-5 juni i Porto Portugal, med en Contributor Day online dagen innan. Köp din biljett här, och håll tummarna för att det blir ett pandemifritt 2021…

Apropå WordCamp Europe Online så var det en succé, med 8600 registrerade deltagare. Tackposten från arrangörerna är en bra start om du vill grotta ned dig i vad som varit. Carolina Nymarks post om Contributor Day är också värd en titt.

Core Sitemaps, projektet som ger WordPress vettig sitemap-funktionalitet, är redo att inkluderas i WordPress. Läs mer här, eller testa featuretillägget själv.

Två, för Sverige, välkända aktörer (Servebolt och Seravo) gör bra ifrån sig i ReviewSignals stora hostingtest. Grattis till båda!

PHP, skriptspråket som WordPress är byggt med, har fyllt hela 25 år i veckan. Rasmus Lerdorf skrev vad som skulle bli dagens best, utan en tanke på att det skulle bli ett programmeringsspråk, förstås. Läs mer på Wikipedia. 

PHP må vara stort, men det är inte på topp 10 när Stack Overflow frågar sina användare vad de tycker bäst om (Rust är etta, TypeScript tvåa, Python trea). Varken PHP eller WordPress är hett i de där kretsarna.

Gutenberg har släppts i version 8.3 och det är en lovande version, med bättre verktyg för avstånd i block, enklare navigering i nästlade block, och färgval för länkar. Något relaterat: AsBlocks, som är ett kollaborativt skrivexperiment byggt på Gutenberg. Läs mer ingående hos WP Tavern.

WooCommerce Blocks, tillägget där WooCommerce-block testas, har släppts i version 2.7. Det rör sig om förbättringar av de kommande blocken för varukorg och kassa.

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.4.2.

💻 Lediga WordPress-jobb

Frontend och backend utvecklare sökes
Husverket AB

Ansvarig för Managed WordPress till Oderland
Oderland Webbhotell AB

Vill du synas här? Skicka in ett jobb!

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning