Den om WordCamp Europe 2017
WordCamp Europe gick av stapeln i Paris i förra veckan, vilket förstås är den största WordPress-händelsen på eventsidan som sker i Europa. Vi har en intervju med Johan “Jonk” Stenström, som var på plats, i det här numret av just den anledningen. Först ut (på torsdagen) var Contributor Day, vilken i vanliga fall är efter den huvudsakliga dagen. Dokumentation dominerade, med löften om bättre sådan för REST API:t, information om HelpHub, samt förstås en mängd workshops och föreläsningar. Ryan McCue hoppas att implementationen av OAuth 2 ska kunna testas om dryga halvåret, vilket är hoppfullt för alla som bygger appar eller på annat sätt behöver interagera djupare med WordPress via REST API:t.
Den stora dagen, alltså fredagen, drog 1 900 besökare samt ytterligare tusen via streaming-biljetter. Det är mindre än 3 000 som var besökarmålet men ändå imponerande. Matt Mullenweg samtalade med Om Malik och mycket kretsade kring nya textredigeraren Gutenberg, som nu finns som tillägg om du vill testa. Väldigt beta förstås, så var försiktig. Målet är att den ska med i WordPress 4.9 som bekant. Matt har för övrigt skrivit lite om vad som komma skall på sin blogg. Du kan titta själv, på Matt med flera, för föreläsningarna från WordCamp Europe har börjat publiceras på WordPress.tv.
Nästa år är WordCamp Europe i Serbien, i Belgrad, mellan 14-16 juni.
Nog om WordCamp en liten stund, låt oss istället nämna att det finns prisreducerade biljetter kvar till WooCommerce-konferensen WooConf, som sker den 19-20 oktober i Seattle. Du har en dryg vecka på dig att spara pengar om du överväger att besöka WooConf. Apropå WooCommerce så är det slut på 50% rabatt vid förlängning av diverse premiumtjänster, något som gör folk förbannade. Vilken chock, det är ju så kul att betala mer… Nästa WooCommerce-faktura du får kommer således kosta lika mycket som att köpa på nytt.
Ett WordPress-pris för WP-proffs är under bildande, kallat IWP eller International WordPress Awards. Just nu går det att anmäla intresse så jobbar du med WordPress professionellt kanske det här är något för dig.
Några snabba puckar: Delicous Brains tycker till om huruvida React eller Vue.js ska användas i WordPress framöver, läsvärt som vanligt men med en uddlös slutsats. Säkerhetstillägget Wordfence varnar nu för övergivna tillägg, 9seeds har köpt en temabutik från Web Savvy Marketing så håll ett öga på det om du använder ett Genesis-baserat tema därifrån. Vidare förklarar MH Themes varför de slutar sälja teman på WordPress.com och Caldera Forms släpper en Pro-variant men allt ska vara som förr för befintliga användare.
Den dagsfärska aktuella versionen av WordPress är 4.8 men räkna med en säkerhetsuppdatering vad det lider. Du har förstås redan uppdaterat till 4.8 (som ju kräver ett knapptryck, som bekant) men om du inte gjort det så kanske texten om säkerhetskopiering från förra numret kan hjälpa till.
Nog om det, låt oss besöka WordCamp Europe på distans, via Johan “Jonk” Stenström som minsann var på plats.
Intervju: Johan “Jonk” Stenström
- Namn: Johan “Jonk” Stenström
- Jobbar med: WordPress, frontend och design på Follow me Darling
- Hemsida: followmedarling.se
- Twitter: @jonkpirateboy
- Använt WordPress sedan: 2006
Låt oss börja med dig. Vem är Jonk egentligen och vad har du för koppling till WordPress?
Jag är Johan Stenström men har kallats för Jonk länge, många känner mig bara under det namnet. Jag driver Follow me Darling på heltid sedan 3 år tillbaks och sysslar nästan uteslutande med WordPress.
Du var nyligen på WordCamp Europe 2017 i Paris. Vad var bäst med Europas största WordCamp hittills?
Jag måste säga att det var ett av de bästa åren någonsin, framförallt innehållsmässigt. Det är ganska många intryck och saker att ta ställning till när man kommit hem, men bäst var nog sessionen om CSS Grid. Ett nytt sätt att särskilja HTML och CSS så att inte ens ordningen av HTML-element spelar någon roll längre utan styrs helt från CSS. Sessionen hölls av Morten Rand-Hendriksen som också skrivit om Grid här.
Matt Mullenwegs genomgång av Gutenberg var en annan höjdare, men själva intervjusituationen var mest lite pinsam tyvärr där intervjuaren mest var sugen på att prata om sig själv.
I övrigt kan nämnas sessionen om WordPress Bootstrap-process där vi fick lära oss vad som laddas när, en riktig djupdykning i WordPress struktur.
Det var trevligt att PolyLang var på plats också bara för att jag kunde gå fram och säga tack för en underbar plugin!
Hur ser du på WordPress framtid, apropå den kommande Gutenberg-redigeraren och utmaningen från andra publiceringsplattformar?
Jag tror att Gutenberg är ett måste, och jag tror att det måste in i core för att möta upp användarna, det har ju visat sig genom den popularitet som page builders vunnit den senaste tiden. Äntligen en page builder som gör saker på rätt sätt! Jag har aldrig gillat page builders, baserat på att jag testat Divi och Visual Composer som jag tycker är alldeles för röriga.
Det känns som att WordPress fortfarande ligger långt före alla andra publiceringsplattformar på så många plan. Men man ska aldrig känna sig ohotad utan ständigt ha koll på omvärlden.
Som vanligt när man åker på WordCamp så är det påfallande hur mycket trevligt folk vi har i vår community. Man får vänner från alla världens hörn och och alla är öppna och trevliga. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att WordPressare är världens trevligaste utvecklare!
Nästa år är WordCamp Europe i Belgrad.
Fotnot: Bilderna har tagna av Jonk själv. Vill du ser mer av hans besök på WordCamp Europe i Paris? Titta in hos @jonkpirateboy på Instagram vetja.