WPSE 27

WordPress 4.9 är släppt!

WordPress 4.9 är släppt med en mängd nyheter till bland annat Anpassa-läget. Vi skrev om nyheterna i 4.9 i ett tidigare nummer. Som alltid är det rekommenderat att uppdatera till senaste versionen av WordPress, så även den här gången. Eftersom 4.9 är en stor uppdatering så måste du manuellt logga in i wp-admin och trycka på Uppdatera-knappen, 4.9 kommer alltså inte installeras automatiskt som säkerhetsuppdateringar gör.

Theme Review-teamet har en ny ledarduo: Nilambar Sharma och ThinkUpThemes. I samband med detta har temagranskningsriktlinjerna uppdaterats, något vilket förhoppningsvis underlättar arbetet med godkännande av teman på wordpress.org.

WP-SpamShield, och övriga tillägg från Red Sand Media Group, kommer tas bort från wordpress.org efter en kontrovers till tilläggsteamet. Scott Allen har ord och inga visor att säga om saken, men det hela grundar sig i en kontrovers mellan just Red Sand och utvecklarna bakom tillägget Plugin Organizer – de har nämligen båda lagt in kod som avaktiverar den andres tillägg. Hela grejen känns lite lagom larvig, WPTavern sammanfattar för den som är intresserad.

Gutenberg 1.7 är släppt. Användare av forumtillägget bbPress kan glädjas över att GD Toolbox Pro har släppts i version 5.0, en stor uppdatering. Tillägget Animated Weather Widget by weatherfor.us har gömt kod som gräver efter kryptovaluta och har därmed tagits bort från wordpress.org. Lokaliseringstillägget WPML 3.9 är ute i betaversion, med ny hantering av icke-ifyllda fält.

Den senaste versionen av WordPress är som sagt 4.9. Glöm inte att du måste uppdatera till den manuellt, inifrån admingränssnittet!

WordCamp Stockholm 2017

Nu är det snart dags för WordCamp Stockholm (19–20 november, alltså söndag-måndag). Vi ringde årets projektledare Stanislav Khromov. Han hade det här att säga.

– Nu är det ju bara ett par dagar kvar och jag ser verkligen fram emot att få se resultatet av flera månaders förberedelser. Vi börjar med Contributor Day under söndagen, och sedan är själva konferensen på måndag.

– Efter att alla intresserade konferensdeltagare anmält sig till vår Contributor Day har vi fortfarande några platser över. Vi har just lagt upp inbjudan för den som vill komma och umgås och på olika sätt bidra till utvecklingen av WordPress under söndagen. Deltagandet är helt gratis för alla som anmäler sig via meetup.com. Programmet för Contributor Day finns att läsa på här. Man kan anmäla sig på meetup.com. Kom bara ihåg att ta med egen dator (eller surfplatta).

WPSE är officiell mediasponsor för WordCamp Stockholm. Du hittar senaste nytt i varje nummer och vi kommer förstås finnas på plats också. Ses vi där?