WPSE 65

WordPress 5.0 släpps den 19 november, med Gutenberg

WordPress 5.0, den stora Gutenberg-versionen, har fått släppdatum, nämligen den 19 november. Betaversionen är tänkt att släppas en månad tidigare, den 19 oktober (väldigt snart!), och lanseringskandidaten är planerad till den 30 oktober. Väldigt tajt, så tajt rentav att alternativa datum har tagits fram ifall något med 5.0 (vilket förstås då skulle vara Gutenberg-bitarna) skulle krångla. I så fall blir det en andra lanseringskandidat den 8 januari nästa år, med lansering den 22 januari. Mer om detta längre ned.

WordPress 5.0 kommer med ett nytt standardtema, lite lagom otippat sådär. Det är oklart hur Twenty Nineteen ser ut, men det ska förstås vara Gutenberg-anpassat, precis som alla tidigare standardteman. Däremot kommer 5.0 inte försenas om utvecklingen av Twenty Nineteen försenas.

Det här betyder för övrigt att WordPress version 4.9.9 kanske inte ser dagens ljus. Förvisso har det påpekats att det finns buggar med PHP 7.3 som bör åtgärdas, så det kan hända att det blir en liten säkerhetsuppdatering med dessa fixade. Om 5.0 försenas till 2019 så är det ytterst troligt att 4.9.9 kommer släppas.

Biljetterna till WordCamp Europe i Berlin 20-22 juni nästa år har släppts. Som tidigare så är det biljettsläpp i vågor, och de första 250 biljetterna gick åt på drygt tre timmar. Våg två är ute, i skrivande stund är det blott 18 vanliga biljetter, vilka kostar €40 (knappt 415 kr), samt 32 mikrosponsorbiljetter (€150, eller cirka 1 550 kr) tillgängliga. Köp din biljett här, men skulle du missa så kan du vara lugn med att det kommer släppas fler biljetter framöver.

WooCommerce 3.5 är släppt i en första lanseringskandidat. Det här är en mindre version så den ska vara säker att uppdatera till, men det är alltid bra att testa, förstås. Om du vill kan du använda betatestartillägget för WooCommerce.

Hostingföretaget Godaddy har anställt Mike Schroder, kändis i WordPress-sammanhang. I vanliga fall är det inte något vi skulle nämna här i WPSE, men det är faktiskt så att Mike ska jobba uteslutande med att bidra till WordPress-utvecklingen, vilket förstås är bra för alla. Sedan tidigare har Godaddy även Aaron D. Campbell på lönelistan, som även han jobbar uteslutande med bidrag till WordPress-projektet. Vilket blir det första svenska hostingföretaget att betala för något dylikt tro?

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 4.9.8.

WordPress 5.0 närmar sig, vad händer nu?

WordPress 5.0, den stora Gutenberg-uppdateringen, har fått ett lanseringsdatum: den 19 november 2018. Det här är ingen liten uppdatering, så låt oss ta en titt på vad som händer nu.

Vad är Gutenberg egentligen?
Gutenberg är namnet på den nya innehållsredigeraren. Den finns ute som tillägg, vilket du sett i wp-admin om du kör senaste versionen av WordPress, och kan testas redan nu. Gutenberg blir en del av WordPress i och med version 5.0, och ersätter dagens innehållsredigerare.

Varför finns Gutenberg?
Gutenberg bygger på block, vilket – i teorin – gör det lättare att skapa mer engagerande innehåll. Det blir exempelvis lättare att jobba med citat, kolumner, bilder och videor, med mera. Gutenberg är alltså betydligt mycket mer avancerat än dagens innehållsredigerare, och kan göra allt den kan. Målet är att ta ett stort steg framåt vad gäller materialproduktionen i WordPress. Och ja, man har helt klart sneglat på tjänster som Medium och Squarespace.

Vad händer med Gutenberg-tillägget när 5.0 är släppt?
Då blir tillägget istället ett sätt att testa nya versioner av Gutenberg, vars nyheter introduceras i kommande versioner av WordPress.

Är Gutenberg bara för innehåll?
Just nu är det bara innehållsredigering, men framöver kommer Gutenberg kunna användas mer omfattande. WordPress står inför en stor förändring på sikt, det här är bara början.

Kommer min WordPress-sajt gå sönder?
Nej, inte bara sådär, men om du har en massa specialfunktioner så vill du kanske inte använda Gutenberg – den kan förstöra dem ifall du går in och redigerar innehållet.

Jag vill inte ha Gutenberg, vad ska jag göra?!
Installera tillägget som inaktiverar Gutenberg och använder den klassiska redigeraren. En länk till detta tillägg ska finnas i WordPress 5.0 när det släpps, men du kan installera det redan nu om du vill vara på den säkra sidan. Vi skrev mer om detta här.

Jag använder wordpress.com, påverkar det här mig?
Gutenberg har redan börjat rullas ut till wordpress.com-användare. På sikt kommer alla få den nya innehållsredigeraren.

Vad behöver jag göra för att mina teman ska fungera?
De flesta teman fungerar direkt, men du behöver förstås anpassa en del för att Gutenberg-specifika saker ska se bra ut. Lyckligtvis har Anders Norén skrivit en bra guide till hur du uppdaterar ditt tema så att det får Gutenberg-stöd.

Kommer de verkligen lansera WordPress 5.0 den 19 november?
Det är ett tajt utvecklingsschema, men ja, det kan absolut gå. Jobbar du med WordPress som utvecklare är det en bra idé att se över vad dina kunder har för behov. Missar de lanseringsdatumet så blir det istället den 22 januari 2019, så att vi slipper ännu en lansering för nära jul och nyår.